Πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αϋπνίας




Μένετε ξάγρυπνοι τα βράδια; Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο να κοιμάστε καλύτερα. Αυτό τουλάχιστον έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open και η οποία εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 4.300 άτομα ηλικίας 39 έως 67 ετών σε μια περίοδο 10 ετών.

"Οι σωματικά δραστήριοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα αϋπνίας", δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Erla Bjornsdottir, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρέικιαβικ.

Οι συμμετέχοντες σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες ρωτήθηκαν σχετικά με τη συχνότητα, την ένταση και τη διάρκεια της σωματικής τους δραστηριότητας, καθώς και για τα συμπτώματα της αϋπνίας, τη διάρκεια του ύπνου τους κάθε βράδυ και την αίσθηση υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσοι αθλούνταν σε τακτική βάση είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται κανονικά –6 έως 9 ώρες τη νύχτα –, ενώ όσοι ξεκίνησαν την άσκηση κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου της μελέτης είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται χωρίς προβλήματα, έδειξε η έρευνα.

"Τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έδειξαν την ευεργετική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της αϋπνίας, αλλά η παρούσα μελέτη δείχνει επιπλέον τη σημασία της συνέπειας όσον αφορά την άσκηση", είπε η Bjornsdottir. "Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να είμαστε σωματικά δραστήριοι καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής μας, προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες αϋπνίας και της μικρής διάρκειας ύπνου".

Η τακτική άσκηση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα αρκεί για να δούμε αποτελέσματα, σημείωσαν οι ερευνητές. Αλλά δεν είναι απολύτως σαφές κατά πόσο το φύλο, η ηλικία, το βάρος (ΔΜΣ), η συνολική φυσική κατάσταση, η γενική υγεία και ο τύπος άσκησης αλλάζουν τα δεδομένα, προσθέτουν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει για έναν καλό και ξεκούραστο ύπνο. "Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου ενισχύοντας τη χαλάρωση, τη μείωση του στρες και ανεβάζοντας της διάθεσης. Με απλά λόγια, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού", είπε η Bjornsdottir.

"Ακόμη και η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα, μπορεί να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα στον ύπνο", υπογράμμισε.

Η μελέτη μπορεί να δώσει στους επαγγελματίες υγείας ένα επιπλέον εργαλείο για την καταπολέμηση της αϋπνίας, παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, δήλωσε ο Δρ. Shalini Paruthi, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Saint Louis και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα).

Πηγή: Capital.gr