Μύθοι που κυκλοφορούν για τους νέους μπαμπάδες

Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει κάποιοι μύθοι σχετικά με το ρόλο των μπαμπάδων αναφορικά ως προς το παιδί. Πάμε να δούμε τους πιο διαδεδομένους και τι ισχύει πραγματικά:

Μόνο η σύντροφός σας περνάει δύσκολα: Εντάξει, σε καμία περίπτωση δε βιώνετε τις ίδιες δυσκολίες με τη σύντροφό σας, όμως κι εσείς περνάτε τις δικές σας αγωνίες και άγχη δίπλα της. Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να προσθέσουμε και την ανασφάλεια που νιώθετε εξαιτίας της πλήρους άγνοιας τόσο γύρω από την περίοδο της κύησης, όσο και για τη φροντίδα του μωρού, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες μετά τη γέννησή του.

Ο ρόλος σας είναι δευτερεύουσας σημασίας:
Το γεγονός ότι στο κομμάτι της φροντίδας και της ανατροφής του παιδιού προσφέρετε άλλα πράγματα σε σχέση με τη σύντροφό σας δε σημαίνει ότι έχετε ρόλο… κομπάρσου, αλλά είσαστε εξίσου σημαντικός για το μικρό σας σε διαφορετικούς τομείς. Απλά ο ρόλος του μπαμπά είναι διαφορετικός από αυτόν της μαμάς.

Ο μπαμπάς δεν ξέρει να φροντίζει το παιδί:
Χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για κατάλοιπο του παρελθόντος και δεν ισχύει. Μπορεί να μη γνωρίζει αρκετά πράγματα γύρω από αυτό το θέμα, όμως ο σύγχρονος μπαμπάς είναι ιδιαίτερα θετικός και πρόθυμος να μάθει σχεδόν τα πάντα για να βοηθάει τη σύντροφό του και πολύ σύντομα να μένει μόνος του με το παιδί με την ίδια άνεση που μπορεί να το κάνει εκείνη.

Πρέπει να ακολουθεί το πρότυπο του δικού του πατέρα:
Μέχρι ενός σημείου, είναι λογικό κάθε νέος μπαμπάς να έχει οικειοποιηθεί ασυνείδητα κάποια στοιχεία από τις αντιλήψεις του πατέρα του στο κομμάτι της ανατροφής, όμως αυτό δε σημαίνει ότι υποχρεωτικά πρέπει να μεγαλώσει το δικό του παιδί με τον ίδιο τρόπο που μεγάλωσε ο ίδιος. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να ακολουθήσει τη δική του φιλοσοφία, η οποία διαμορφώνεται από κοινού με τη σύντροφό του.