Κατανάλωση λαχανικών και αντιμετώπιση του γλαυκώματος


Το γλαύκωμα αποτελεί κύρια αιτία της τύφλωσης, ενώ ακόμα και αν ληφθεί θεραπεία, το 10% αυτών θα χάσει τελικά την όρασή του. Υπολογίζεται ότι 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν γλαύκωμα και 120.000 είναι τυφλοί εξαιτίας αυτής της νόσου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «JAMA Ophthalmology» δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να μειώσει το ενδεχόμενο εμφάνισης γλαυκώματος.

Το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας προκαλείται από ένα αργό φράξιμο των καναλιών αποστράγγισης του ματιού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση εντός του οφθαλμού. Ο όρος «Ανοιχτή γωνία» αναφέρεται στη γωνία όπου ο κερατοειδής συναντά την ίριδα. Μια διαταραχή στη ρύθμιση της ροής του αίματος στο οπτικό νεύρο συνδέεται επίσης με το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Το αγγειακό ενδοθήλιο βοηθά στη ρύθμιση αυτή της ροής του αίματος και θεωρείται πως επηρεάζει την εμφάνιση του γλαυκώματος. Τα νιτρικά άλατα που λαμβάνουμε από τη διατροφή (κατά κύριο λόγο προέρχονται από τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά) μετατρέπονται σε άζωτο που σχετίζεται με την καλή κυκλοφορία του αίματος.
Η Kang και η ομάδα της ήθελε να ερευνήσει αν η αύξηση των νιτρικών αλάτων στη διατροφή μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα ατόμων που κατανάλωνε την υψηλότερη περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων είχε ένα 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσει γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας. Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ουσιαστικά για έναν τύπο γλαυκώματος που συνδέεται με μια δυσλειτουργία της ρύθμισης της ροής του αίματος. Στην περίπτωση αυτή, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 40-50%. Τέτοια λαχανικά είναι:
  • Χόρτα
  • Λάχανο
  • Μαρούλι
  • Σέλινο
  • Ραπανάκια
  • Λάχανο
  • Σπανάκι
  • Φασολάκια
  • Καρότα
  • Τεύτλα

Πηγή: www.diettv.gr