Φρούτα-αλκοόλ και κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού


Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών, βιταμινών και άλλων θρεπτικών ουσιών που θεωρείται ότι προσφέρουν προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο δεν υπάρχουν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για το γενικό πληθυσμό καθώς οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε άτομα μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Maryam S. Farvid του Τμήματος Διατροφής στο Harvard, ήθελαν να διερευνήσουν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στα εφηβικά χρόνια μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 90.000 νοσοκόμων για 20 χρόνια. Οι νοσοκόμες είχαν αναφέρει τις διατροφικές τους συνήθειες στην πρώιμη ενήλικη ζωή και οι μισές από αυτές είχαν στοιχεία και από το διαιτολόγιό που ακολουθούσαν στην εφηβεία. Υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρήθηκαν οι 2,9 μερίδες την ημέρα ενώ χαμηλή κατανάλωση η 0,5 μερίδα.

Μέχρι το 2013, 3.235 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνου του μαστού και 1.347 από αυτές στα 13-18 τους χρόνια είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη διατροφή τους. Εκείνες που ανέφεραν υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της εφηβείας είχαν περίπου 25% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του μαστού στη μέση ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, τα μήλα, οι μπανάνες τα σταφύλια που καταναλώνονται κατά την περίοδο της εφηβείας αλλά και τα πορτοκάλια και το κατσαρό λάχανο που καταναλώνονται στην πρώιμη ενήλικη ζωή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε καροτένια μπορεί να προσφέρουν την καλύτερη προστασία. Ο χυμός φρούτων από την άλλη πλευρά δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες ιδιότητες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία ενώ συμπληρώνουν ότι οι έφηβοι 11-18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν μόλις τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα με μόνο 1 στους 10 εφήβους να φτάνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που είναι οι πέντε μερίδες.

Σε μια άλλη μελέτη οι ερευνητές, με επικεφαλής την Marie K. Dam από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας στην Κοπεγχάγη, εξέτασαν στοιχεία από 22.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για να παρατηρήσουν πως η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρδιακής νόσου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Τα ποσοστά όμως εμφάνισης στεφανιαίας νόσου φαίνεται να είναι χαμηλότερα σε εκείνους που κατανάλωναν μικρή έως και μέτρια ποσότητα αλκοόλ, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες που κατανάλωναν δύο ποτά την ημέρα επί 5 χρόνια είχαν περίπου 30% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνες που δεν κατανάλωναν αλκοόλ. Η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ μετά από την περίοδο των 5 ετών δε φαίνεται να μεταβάλλει σημαντικά ούτε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ούτε τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι και οι δυο έρευνες είχαν περιορισμούς καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν πριν καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα.

Πηγή: diettv.gr