Γιατί να πάει ένα μωρό στο κολυμβητήριο;



Της Χρύσας Καραγεωργίου
chrysa.karageorgiou@mother.gr

Όλο και περισσότερα κολυμβητήρια στις μέρες μας, οργανώνουν προγράμματα για παιδιά μικρότερα των 4 ετών. Έτσι γεννάται εύλογα το ερώτημα: είναι ασφαλές να ξεκινήσει από τόσο νωρίς ένα μωρό να κολυμπάει και να μπαίνει σε πισίνα;

Στα κέντρα που λειτουργούν τέτοια προγράμματα, οι πισίνες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ πιο ρηχές και με υψηλότερη θερμοκρασία από ό,τι για μεγαλύτερα παιδιά - 30º C για παιδιά άνω των τεσσάρων ετών και 34º C για μικρότερα. Επίσης, είναι απαραίτητη η συνοδεία ενός από τους δύο γονείς μέσα στην πισίνα την ώρα του  «μαθήματος», καθώς υπάρχει και η ανάλογη καθοδήγηση από τον εκπαιδευτή. Οπότε είναι πολύ εύκολο για τον γονέα να προσέχει το μωρό του και να έχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες του, αλλά και να εκτελούνται, όσο είναι αυτό δυνατό, καλύτερα οι ασκήσεις, που δείχνει ο δάσκαλος.

Είναι γεγονός ότι αρκετοί γονείς αμφισβητούν την καταλληλότητα μιας πισίνας για να κολυμπήσει ένα μωρό, επειδή μέσα σε αυτή έχει μπει χλώριο ώστε να απολυμανθεί το νερό της. Αν και, εν μέρει μπορεί να κρύβεται μια αλήθεια σε αυτή την υπόθεση, αγνοούν κάτι πολύ σημαντικό. Οι πισίνες, που απευθύνονται σε μικρά παιδιά, έχουν τόση περιεκτικότητα χλωρίου, που δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προκαλέσει κανένα κακό στα μωρά ή περιέχουν άζωτο. Αυτό βέβαια, δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει και σε μια πισίνα ξενοδοχείου κατασκευασμένη για παιδιά, όπου θα βρεθεί κανείς το καλοκαίρι, για παράδειγμα! Για να πιστοποιηθεί αυτό, πρέπει να ερωτηθεί  το προσωπικό. Το χλώριο για να μην είναι επικίνδυνο πρέπει να είναι σε αναλογία 60mg/lt.

Η κολύμβηση είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελεί την ιδανικότερη άσκηση για το ανθρώπινο σώμα, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι το άτομο. Εν τούτοις, ένα μικρό παιδί μπορεί να προσαρμοστεί ευκολότερα στο νερό, ενώ με το να ξεκινήσει από τη βρεφικό ηλικία την επαφή του με το άθλημα, του προσφέρει καλύτερη σωματική υγεία, τόνωση της αυτοπεποίθησής του, ανάπτυξη της κοινωνικότητάς του, ενώ παράλληλα η άσκηση γίνεται μέρος της καθημερινότητάς του χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Διαβάστε, επίσης: "Baby swimming: καλή ή κακή ιδέα;"