Αντιμετωπίσετε τα ξεσπάσματα του παιδιού σας με επιτυχία


Πολλές φορές, τα μικρά μας, δεδομένου ότι δεν έχουν μάθει ακόμα να εκφράζουν όσα αισθάνονται, καταφεύγουν σε ξεσπάσματα που μας κάνουν να κοκκινίζουμε… Όχι πια! Τώρα έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά και να τα μετριάσουμε! Οι συμβουλές που ακολουθούν, ως στόχο τους έχουν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε τα ξεσπάσματα των μικρών σας και να τα διαχειριστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Τι λέτε, πάμε να τις ανακαλύψουμε παρέα;

Επαινέστε το μικρό σας για πράγματα που κάνει καλά!

Ο έπαινος είναι πολύ σημαντικός για τα παιδιά, καθώς σχηματίζει τη συμπεριφορά τους. Θέλοντας το μικρό σας να σας ευχαριστήσει, με τον έπαινο θα αισθανθεί ικανοποιημένο πως το κατάφερε και επίσης θα νιώσει πως δεν στέκεστε μόνο στις αταξίες αλλά και στα καλά πράγματα που κάνει.

Αγνοήστε το...
Αν το μικρό σας βρίσκεται σε έξαρση και δεν ξέρει τι θέλει, αγνοήστε το! Μερικές φορές το μόνο που επιθυμεί είναι να σας αποσπάσει την προσοχή και η φωνούλα του να… «κυριαρχήσει» πάνω στη δική σας. Γι’ αυτό, μη του δώσετε σημασία, συνεχίστε να κάνετε τη δουλειά σας και προσπαθήστε να συγκρατήσετε τον δικό σας εκνευρισμό.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει πως οι επιλογές έχουν συνέπειες.
Το να εξηγήστε στο μικρό σας πως οι επιλογές μας έχουν συνέπειες, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να σχηματίσει μια καλή συμπεριφορά, καθώς μαθαίνει την αυτοκυριαρχία. Κατά συνέπεια, θα γνωρίζει πώς οι επιλογές του επιφέρουν αποτελέσματα. Οπότε ανάλογα με τον τρόπο που θα διαλέξει να φερθεί, θα κερδίσει ή θα χάσει. Φυσικά σαν παιδάκι θα έχει ξεσπάσματα, αλλά έχοντας αυτό στο μυαλουδάκι του, θα είναι σε θέση να δεχτεί τις συνέπειες λίγο καλύτερα, χωρίς φωνές και δραματικά σκηνικά!

Δώστε του κίνητρα και ανταμείψτε το
Δώστε του λόγους για να είναι ήρεμο! Εξηγήστε του πως με το να φωνάζει και να κλαίει δεν καταλαβαίνετε τι θέλει, και δεν μπορείτε να του το προσφέρετε! Αν μιλήσει ήρεμα και κατανοητά ίσως και να κερδίσει αυτό που θέλει... Με κλάμα και φωνές όμως, σίγουρα όχι!

Μερικές φορές χρειάζεται να του υπενθυμίσετε τι πρέπει να κάνει
Οι μεγάλοι καμιά φορά χρησιμοποιούμε σαν δικαιολογία πως δεν θυμόμαστε κάτι… τα παιδάκια, όμως, όταν το λένε το εννοούν. Γι’ αυτό αν το μικρό σας λέει πως ξέχασε τι του είπατε, ή ότι δεν θυμάται πως πρέπει να φερθεί, μη το μαλώσετε σαν να είναι ψέμα, γιατί δεν είναι! Αντίθετα, καθίστε ήρεμα ξανά και πείτε του από την αρχή για να θυμηθεί τι κερδίζει και τι χάνει ανάλογα με τη συμπεριφορά του…

Διαπραγματευτείτε ήρεμα!

Αν η στάση σας είναι παρόμοια με του μικρού σας (εκτός εαυτού) τότε εκείνο σας εξισώνει μαζί του και αυτομάτως χάνετε την «υπεροχή» σας. Το αποτέλεσμα; Το παιδάκι σας να μην ακούει καν τι λέτε! Ακούσετε με ηρεμία τι θέλει να σας πει και προσπαθήστε να καταλάβετε τι του φταίει. Βλέποντας πως είστε διαθέσιμη και πρόθυμη να το ακούσετε, αυτόματα θα αισθανθεί σημαντικό και ίσως ξεχάσει γιατί προηγουμένως δεν ένιωθε καλά.

Δώστε το καλό παράδειγμα και μη του γκρινιάξετε!
Φροντίστε σε καταστάσεις έντονες να διατηρείτε και εσείς οι ίδιοι την ψυχραιμία σας, δίνοντάς στο μικρό σας το καλό παράδειγμα! Αν τελικά δείξετε αδύναμοι και αντιδράσετε με φωνές και ένταση, το μικρό σας θα αισθανθεί πως σας «νίκησε» και πως, παρά τα όσα του είπατε, τελικά αυτός είναι ο τρόπος για να καταφέρει αυτό που θέλει.

Πηγή: govastileto.gr