Άσπρες τρίχες: Αιτίες και πώς να τις μειώσετε!



Με την πάροδο του χρόνου, οι άσπρες τρίχες στα μαλλιά μας κάνουν την εμφάνιση τους αναπόφευκτα. Η φυσική γήρανση είναι φυσιολογική και αναμενόμενη. Όταν όμως εμφανίζονται λευκές τρίχες από τα 20 ή τα 30 χρόνια μας, αισθανόμαστε απογοήτευση. Από την στιγμή που εμφανίζεται η πρώτη άσπρη τρίχα γνωρίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες.


Κυρίως για αισθητικούς λόγους, οτιδήποτε σχετίζεται με το γήρας, μπορεί να μας προκαλέσει πολλά αρνητικά συναισθήματα, ακόμα και να μας εμποδίσει σε διάφορους τομείς της κοινωνικής μας ζωής. Στην σύγχρονη εποχή άλλωστε, το focus της αισθητικής είναι στην αντιγήρανση.


Όμως για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε υπάρχουν αιτίες και ευτυχώς υπάρχουν και λύσεις. Πριν λοιπόν παραδοθούμε άνευ όρων σε αυτό που συμβαίνει στα μαλλιά μας, πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία αλλά και την λύση, ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα μας και την διάθεση μας. 


Τι προκαλεί λοιπόν τα λευκά μαλλιά;



Διάφοροι παράγοντες ευθύνονται για την απώλεια του χρώματος στα μαλλιά μας. Πολλοί άνθρωποι σχετίζουν το άγχος με το γκριζάρισμα αλλά αυτή είναι μία εσφαλμένη άποψη γιατί το άγχος δεν είναι η άμεση αιτία του προβλήματος.


Η απώλεια της χρωστικής που δίνει χρώμα στα μαλλιά μας οφείλεται καταρχάς σε φυσιολογικά αίτια. Όταν μία νέα τρίχα αρχίζει να μεγαλώνει διάφορες χρωστικές της δίνουν χρώμα. Με την πάροδο του χρόνου όμως η ποσότητα αυτών των χρωστικών μειώνεται και το αποτέλεσμα είναι η τρίχα να γίνεται γκρίζα ή λευκή.


Σε μερικούς ανθρώπους οι χρωστικές μπορεί να ελαττώνονται ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών! Ο παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία τα μαλλιά θα χάσουν τις χρωστικές ουσίες τους είναι η κληρονομικότητα.


Μετά την κληρονομικότητα, η ανεπάρκεια μελανίνης θεωρείται ο κύριος παράγοντας για τη λεύκανση των μαλλιών. Ανεπάρκεια μελανίνης υπάρχει όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά και όταν δεν θρεφόμαστε σωστά, γιατί με αυτό τον τρόπο ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα εκλείπουν από τον οργανισμό μας.


Δεν είναι λίγες οι ιατρικές παθήσεις που προκαλούν την πρόωρη απώλεια της χρωστικής των μαλλιών μας. Παθήσεις όπως ο διαβήτης, ο απορρυθμισμένος θυρεοειδής αλλά και οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν γκριζάρισμα από νεαρές ηλικίες. Γι αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε εξετάσεις τακτικά και να βάζουμε την υγεία μας πάνω από όλα!


Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 και Β9 καθώς και του χαλκού και σιδήρου είναι συχνά υπεύθυνη για το πρόβλημα μας. Ιδιαίτερα τα μέταλλα αυτά συμβάλλουν στην παραγωγή των αμινοξέων που παράγουν τις χρωστικές της τρίχας.


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εν τέλει, με τους γρήγορους ρυθμούς του έχει αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες και προκαλεί στρες. Ακόμη το junk food, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα καθώς και η αυξημένη χρήση χημικών (βαφές μαλλιών, σαμπουάν, προϊόντα styling) ίσως συμβάλλουν άμεσα στην απώλεια του χρώματος των μαλλιών μας.



Εκτός όμως από τους αυτούς τους παράγοντες υπάρχουν και οι εξωτερικοί παράγοντες. Η κλιματική αλλαγή αποσυντονίζει όλο το οικοσύστημα και όχι μόνο τις φυσιολογικές ανθρώπινες λειτουργίες. Επίσης η ρύπανση του περιβάλλοντος προκαλεί αποδεδειγμένα πρόωρη γήρανση!


Πώς να μειώσετε τα λευκά μαλλιά


Όπως είπαμε, η εμφάνιση άσπρων μαλλιών σε πολύ νεαρή ηλικία μπορεί να οφείλεται σε ιατρικά προβλήματα ή σε ένα μη υγιεινό τρόπο ζωής. Επειδή πρέπει να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας, ένα ιατρικό check up θα μας δείξει αν χρειαζόμαστε σίδηρο, τις τιμές ζαχάρου και του θυρεοειδούς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.



Εάν η διατροφή μας δεν είναι η καλύτερη δυνατή ένα συμπλήρωμα με βιταμίνη Β12 και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μαζί με ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει.



Ακόμη η διακοπή του καπνίσματος και η κατανάλωση συνετής ποσότητας αλκοόλ θεωρείται ότι μειώνει την εμφάνιση των λευκών μαλλιών. Σύμφωνα με έρευνες οι καπνιστές εμφανίζουν πιο συχνά πρόωρο γκριζάρισμα απο τους μη καπνιστές.


Φυσικά ο ύπνος παίζει ρόλο στη μείωση των άσπρων τριχών!



Εκτός από τα προληπτικά μέτρα για την διατήρηση του χρώματος στα μαλλιά μας υπάρχουν κάποιες ακόμα φυσικές θεραπείες που μπορούμε να εφαρμόζουμε μέσα στην καθημερινή μας φροντίδα. Εδώ σας προτείνω τρεις πολύ εύκολες και οικονομικές:


Το λάδι καρύδας



Το λάδι καρύδας είναι απαραίτητο σε κάθε γυναίκα γιατί έχει φοβερά αποτελέσματα στην ομορφιά μας με φυσικό τρόπο ενώ είναι και πολύ οικονομικό. Μία εύκολη συνταγή με αυτό το έλαιο είναι αυτή:


Βάζουμε σε ένα μπολ μερικές κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (ανάλογα με την πυκνότητα των μαλλιών μας) και προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι. Κάνουμε μασάζ στο κεφάλι και το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά. Λουζόμαστε με ένα ενυδατικό σαμπουάν.


Αλλά υπάρχει και αυτή:


Ζεσταίνουμε για λίγη ώρα σε Μπεν Μαρί 1 φλιτζάνι λάδι καρύδας. Μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φύλλα κάρυ, τα οποία τονώνουν τα τριχοθυλάκια για να παράγουν μελανίνη. Τα αφήνουμε μέσα για περίπου δέκα λεπτά χωρίς να κλείνουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε το λάδι να κρυώσει και το αποθηκεύουμε σε καθαρό και αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι. Κάνουμε μασάζ στα μαλλιά μας μία φορά τη βδομάδα για να δούμε αποτελέσματα.

Το μαύρο τσάι



Το απλό μαύρο τσάι είναι μία αποτελεσματική θεραπεία για τα λευκά μαλλιά όχι μόνο εάν βάλουμε στη διατροφή μας αλλά και σαν μάσκα μαλλιών. Πώς; παίρνουμε δύο κουταλιές της σούπας μαύρο τσάι και τις βράζουμε σε νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το απλώνουμε στα μαλλιά μας και το αφήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα. Ξεπλένουμε καλά. Προσοχή! Μετά το ξέβγαλμα με νερό ΔΕΝ λουζόμαστε με σαμπουάν!


Πηγή: www.ediva.gr