Πώς θα πείσετε το παιδί να δοκιμάσει ένα φαγητό


Στα παιδιά η λίστα με τα αγαπημένα φαγητά είναι εξαιρετικά περιορισμένη και με αυτά που δεν τους αρέσουν μακροσκελής. Επειδή όμως πρέπει να τα τρώνε όλα για να αναπτυχθούν σωστά, δείτε πώς θα τα κάνετε να τρώνε τα πάντα... 

  • Προσπαθήστε να καταλάβετε αν δε θέλει να δοκιμάσει το συγκεκριμένο φαγητό που έχει μπροστά του επειδή δεν είναι του γούστου του ή επειδή είναι χορτάτο. Άλλος χειρισμός απαιτείται για την πρώτη περίπτωση, άλλος για τη δεύτερη.
  • Για τη δεύτερη περίπτωση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του ζητήσετε να μην τρώει απ'έξω και μάλιστα λίγο πριν έρθει σπίτι που ξέρει ότι τον περιμένει το μεσημεριανό του. Πρώτον γιατί σίγουρα τρώει ανθυγιεινά πράγματα και δεύτερον γιατί έχετε δαπανήσει χρόνο για να μαγειρέψετε, οπότε πρέπει να το σέβεται.
  • Αν η απροθυμία του παιδιού σας εδράζεται στο γεγονός ότι το φαγητό δεν του αρέσει, πρέπει να προβείτε σε άλλες ενέργειες. Η πρώτη είναι να του δώσετε να καταλάβει ότι κανένας δεν τρώει μόνο φαγητά που του αρέσουν, αλλά και περισσότερα ακόμα που είναι ωφέλιμα για την υγεία.
  • Επειδή ρεαλιστικά ο συγκεκριμένος τρόπος δεν αναμένεται να αλλάξει πολλά στον τρόπο σκέψης του μικρού σας, ζητήστε του να δοκιμάσει ελάχιστη ποσότητα από το φαγητό. Μη σας κάνει εντύπωση αν δείτε αποτελέσματα, αφού μπορεί να έχει επηρεαστεί αρνητικά από κάποιο φίλο του και το ίδιο το παιδί να μην έχει δοκιμάσει ποτέ το συγκεκριμένο φαγητό ή να το έχει κάνει και να μην του δημιουργούσε μέχρι κάποια στιγμή τόση απέχθεια.
  • Όταν είναι εφικτό και ιδιαίτερα εκείνες τις φορές που μαγειρεύετε κάτι που έχετε υπόνοια ότι δε θα αρέσει στο παιδί, ζητήστε του να συνδράμει στην προετοιμασία για να εξοικειωθεί με αυτό που φτιάχνετε και να καμφθούν έτσι οι όποιες αντιρρήσεις θα μπορούσε να έχει.
  • Όταν πρόκειται να σερβίρετε ένα φαγητό που πρόκειται να δοκιμάσει για πρώτη φορά το παιδί, φροντίστε να του βάλετε λίγο μικρότερη ποσότητα από την καθιερωμένη και αν γίνει η έκπληξη και ζητήσει περισσότερο, φυσικά και θα το κάνετε.
  • Τέλος, για όσα φαγητά αρνείται πεισματικά να καταναλώσει, δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να τα δει με θετικό μάτι, ενώ παράλληλα βοηθάτε με διακριτικούς τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Μακριά από πίεση, κριτική και καυγάδες!