Σκωληκοειδίτιδα: τρόποι εκδήλωσης και αντιμετώπισης


Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας θύλακας του εντέρου και «κρέμεται» από ένα τμήμα του παχέος εντέρου (από το τυφλό έντερο). Βρίσκεται στο κάτω δεξί τμήμα της κοιλιακής χώρας. Η σκωληκοειδής απόφυση δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, επειδή μπορεί να αποφραχθεί από ένα κομμάτι σκληρών κοπράνων ή να πρηστεί ως αντίδραση σε μια φλεγμονή.

Στη σκωληκοειδίτιδα, η σκωληκοειδής απόφυση περιέρχεται σε φλεγμονώδη κατάσταση. Σε ορισμένες περιστάσεις, η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει ή να τρυπήσει. Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά σπάνια παρατηρείται σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών. Συνήθως εμφανίζεται στους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους.

Πώς εκδηλώνεται η σκωληκοειδίτιδα;

Τα συνήθη συμπτώματα αρχίζουν με ήπιο, σπασμωδικό πόνο στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος επικεντρώνεται γύρω από τον αφαλό. Συχνά, ο πόνος συνοδεύεται από χαμηλό πυρετό, ανορεξία, ναυτία και εμετό. Καθώς η φλεγμονή επιδεινώνεται, ο πόνος αλλάζει θέσεις και γίνεται έντονος και διαξιφιστικός. Συνήθως εντοπίζεται στο κάτω δεξί τμήμα της κοιλιακής χώρας.

Το παιδί μπορεί να μην αντέχει οποιοδήποτε τράνταγμα της κοιλιακής χώρας, οφειλόμενο σε βήχα, οδήγηση αυτοκινήτου ή κίνηση του κρεβατιού του. Μερικές φορές, είναι πιο εύκολο να γίνει η διάγνωση στους ενηλίκους παρά στα παιδιά. Τα παιδιά δεν εμφανίζουν πάντα τα τυπικά συμπτώματα. Η θέση και ο τύπος του πόνου μπορεί να διαφέρουν από την κλασική περιγραφή της σκωληκοειδίτιδας. Επιπλέον, πολλά από τα αρχικά συμπτώματα είναι κοινά με αυτά της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, που είναι πολύ συνήθης στα παιδιά.

Η σκωληκοειδής απόφυση του παιδιού μπορεί να σπάσει μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι συνηθέστερη στα παιδιά απ’ ό,τι στους ενηλίκους, εν μέρει επειδή η διάγνωση καθυστερεί εξαιτίας του ασαφούς χαρακτήρα των συμπτωμάτων. Στα παιδιά με ρήξη σκωληκοειδούς απόφυσης, υπάρχουν πιο έντονες ενδείξεις γενικευμένης μόλυνσης, όπως υψηλός πυρετός, υψηλές τιμές λευκών αιμοσφαιρίων, ταχυπαλμία και υπόταση. Η εξέταση αίματος συνήθως αποκαλύπτει σχετικά υψηλές τιμές λευκών αιμοσφαιρίων. Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει αξονική τομογραφία προκειμένου να ανιχνεύσει τη φλεγμονή και την παρουσία αποστήματος, αν υποπτεύεται ρήξη.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα;

Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει σκωληκοειδίτιδα, θα πρέπει να το πάτε αμέσως στο νοσοκομείο. Στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών, ο γιατρός θα κάνει ενδοφλέβια χορήγηση υγρών και μπορεί να ζητήσει υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση. Αν η διάγνωση επισφραγιστεί, το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση για να προληφθούν οι επιπλοκές από τη ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης (περιτονίτιδα). Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο το καλύτερο.

Ωστόσο, αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως, ακόμα κι αν η σκωληκοειδής απόφυση έχει σπάσει, είναι εφικτό να γίνει θεραπεία με ενδοφλέβια αντιβιοτικά, αναλγητικά και ανάπαυση επί 5-7 ημέρες. Σε μερικά παιδιά επιβάλλεται να γίνει παροχέτευση πύου από την κοιλιακή χώρα. Η σκωληκοειδεκτομή γίνεται αργότερα, αφού υποχωρήσει η φλεγμονή.