Νηστίσιμη συνταγή για γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι



Τα θαλασσινά είναι από τις καλύτερες επιλογές για όσους είναι vegeterian, αλλά και για όσους νηστεύουν κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Ριζότο με θαλασσινά, μύδια, γαρίδες, καλαμαράκια, χταποδάκι.Πολλές επιλογές με νόστιμα και νηστίσιμα φαγητά! Όσο για το μαγείρεμα τους είναι πολύ πιο εύκολο από ότι φαντάζεσαι!


Και επειδή εδώ στο ediva.gr θέλουμε να τρώμε όλοι καλά- είτε vegeterians, είτε όσοι νηστεύουν, αλλά και όσοι απλά είναι καλοφαγάδες- προτείνουμε τις πιο νόστιμες συνταγές. Το μενού σήμερα έχει γεμιστά καλαμαράκια με ρύζι! Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα να σημειώνεις τα υλικά.

 



Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι


Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 5-6 καλαμάρια (ή θράψαλα)
  • 1 κούπα ρύζι
  • 1 κούπα σάλτσα τομάτας
  • λίγο λάδι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικό)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί



Εκτέλεση



Πλύνε πολύ καλά τα καλαμάρια, κόψε τα πλοκάμια τους και ψιλόκοψε τα σε μικρότερα κομματάκια. Σκοπός είναι να είναι σαν μικρές μπουκίτσες έτσι ώστε να αναμειχθεί καλά με το ρύζι. Επιπλέον επειδή θα τα σοτάρεις, όσο πιο μικρά τόσο πιο γρήγορα θα είναι έτοιμα.



Σε ένα τηγάνι βάλε λίγο λάδι. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και τον μαϊντανό. Αφού κάψει το λάδι ρίξε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί και έπειτα τα πλοκάμια από τα καλαμάρια. Αφού τσιγαριστούν και αυτά, πρόσθεσε τον μαϊντανό και ανακάτεψε τα όλα μαζί.



Στη συνέχεια πρόσθεσε το ρύζι, το κρασί και τη σάλτσα τομάτας. Ανακάτεψε τα όλα μαζί και ρίξε αλάτι και πιπέρι. Την ποσότητα της σάλτσας την καθορίζεις ανάλογα με πόσο κόκκινο θέλεις το φαγητό σου. Επίσης αν φοβάσαι μην σου ξινίσει η σάλτσα, πρόσθεσε μια πρέζα ζάχαρη. 



Ήρθε η  ώρα για το γέμισμα. Πάρε το κάθε καλαμάρι και γέμισε το περίπου στα 2/3 του. Όχι μέχρι πάνω γιατί όπως και στα γεμιστά δε θέλουμε να ξεχειλίσει το ρύζι. Με μια οδοντογλυφίδα  "ασφάλισε" το άνοιγμα. Στην περίπτωση που παρατηρήσεις ότι και από την κάτω πλευρά υπάρχει άνοιγμα, βάλε και εκεί μια οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.



Για το ψήσιμο έχεις δυο επιλογές. Είτε να τα ψήσεις στο τηγάνι που ήδη έκανες τη γέμιση, είτε να τα βάλεις στον φούρνο. Εγώ επειδή προτιμώ τα πιο υγιεινά, τα βάζω στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά (ανάλογα το πόσο δυνατός είναι ο κάθε φούρνος) καλυμμένα με αλουμινόχαρτο.


Εάν σου έχει περισσέψει γέμιση, βάλε την και αυτή το ταψί μαζί με τα καλαμάρια και πρόσθεσε ένα ποτήρι νερό. Ανά διαστήματα έλεγχε μήπως χρειαστεί λίγο νερό παραπάνω. Στο τέλος για 5 λεπτά βγάλε το αλουμινόχαρτο για να πάρουν χρώμα. Είναι πανέτοιμα!


Πηγή: www.ediva.gr