Αμυχές και κοψίματα: τρόποι αντιμετώπισης


Τα παιδιά συχνά ταλαιπωρούνται από αμυχές και κοψίματα. Πρέπει να αποφασίσετε αν μπορείτε να φροντίσετε μόνοι σας το τραύμα ή αν πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Τα περισσότερα τραύματα επουλώνονται μόνα τους. Αν το παιδί σας παρουσιάσει απώλεια οποιασδήποτε λειτουργίας–αν, για παράδειγμα, εμφανίζει μούδιασμα ή αδυνατεί να τεντώσει ή να κάμψει πλήρως μια άρθρωση– το τραύμα πρέπει να εξεταστεί από το γιατρό.

Πώς αντιμετωπίζονται οι αμυχές και τα κοψίματα;

Η αιμορραγία πρέπει να διακόπτεται. Εφαρμόστε πίεση με μια καθαρή γάζα ή με χαρτί υγείας, αν δεν έχετε τίποτα άλλο στη διάθεσή σας. Αν έχετε πλαστικά γάντια, θα πρέπει να τα φορέσετε προτού έρθετε σε επαφή με το αίμα. Τα κοψίματα στο κρανίο, το πρόσωπο και το σώμα συνήθως αιμορραγούν πολύ, εξαιτίας της μεγάλης παροχής αίματος σε αυτές τις περιοχές. Ωστόσο, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, συνήθως προλαμβάνεται η μόλυνση.

Αν το παιδί σας δαγκωθεί με τα δόντια του σε μια πτώση και κόψει τη γλώσσα ή τα χείλη του, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί ράμματα. Ο σημαντικότερος παράγοντας για την ελαχιστοποίηση των ουλών είναι η απολύμανση της πληγής. Πρέπει να διαπιστώσετε αν η πληγή φέρει κάποιο ξένο σώμα, όπως κομμάτια κλαδιών, πέτρες και χαλίκια. Η ύπαρξη ξένου σώματος αυξάνει την επικινδυνότητα μόλυνσης.

Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα βακτηριακής μόλυνσης, καθαρίστε την πληγή με αποστειρωμένο νερό ή ειδικό διάλυμα. Αφού καθαρίσετε την πληγή, θα πρέπει να τη διατηρήσετε στεγνή. Η επίδεση μιας πληγής βοηθάει στην επούλωσή της και μειώνει τις πιθανότητες πρόκλησης ουλών. Το κλείσιμο ενός κοψίματος έγκειται στην ένωση των άκρων του τραύματος.

Όσο πιο κοντά τοποθετηθούν οι άκρες, τόσο πιο λεπτή θα είναι η ουλή. Για αισθητικούς λόγους, η ανεκτή έκταση διαχωρισμού στο πρόσωπο είναι διαφορετική από την αντίστοιχη έκταση στο κρανίο και την πλάτη. Τα χανζαπλάστ έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για το κλείσιμο αμυχών. Είναι εύχρηστα, ανώδυνα και εφαρμόζονται αμέσως. Αν το παιδί σας έχει μια βαθιά πληγή, ίσως χρειαστεί να το πάτε στη μονάδα επειγόντων περιστατικών για ράμματα, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Σε γενικές γραμμές, το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ του κοψίματος και της επέμβασης πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Τα ράμματα πρέπει να γίνονται εντός 6-8 ωρών από τη στιγμή του τραύματος. Το μήκος του τραύματος καθορίζει τον αριθμό των απαιτούμενων ραμμάτων. Σε γενικές γραμμές, η επούλωση διαρκεί 7-14 ημέρες, αν και αυτό το διάστημα είναι μικρότερο για τα ράμματα στο πρόσωπο.

Κατά την προσέλευση στη μονάδα επειγόντων περιστατικών, πρέπει να έχετε μαζί σας το βιβλιάριο εμβολιασμού, γιατί θα πρέπει να ελεγχθεί ο εμβολιασμός για τέτανο. Απαιτείται αναμνηστική δόση κάθε 10 χρόνια, αν και ύστερα από ένα εν δυνάμει μολυσμένο κόψιμο η αναμνηστική δόση πρέπει να χορηγείται κάθε 5 χρόνια. Για να αποφευχθούν οι φθορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μετά την αφαίρεση των ραμμάτων και όταν η ουλή είναι φρέσκια, πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό.