Νεογέννητο και προβλήματα ομφάλιου λώρου


Ο ομφάλιος λώρος είναι ο σωλήνας που παρέχει στο έμβρυο τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για την ανάπτυξή του. Κατά τον τοκετό, ο ομφάλιος λώρος κόβεται. Αρχικά, είναι παχύς, ελαστικός και ημιδιαφανής, αλλά ύστερα από λίγες ημέρες αποξηραίνεται, συρρικνώνεται και προεξέχει από τον αφαλό. Είναι ένα δυσάρεστο θέαμα σε ένα κατά τα άλλα όμορφο μωρό, αλλά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Το εναπομείναν τμήμα συνήθως πέφτει ύστερα από 1-3 εβδομάδες και το σημείο εξελίσσεται σε αφαλό.

Τι πρέπει να κάνω με τον ομφάλιο λώρο;

Οι περισσότεροι γονείς ανακουφίζονται όταν μαθαίνουν πόσο εύκολη είναι η φροντίδα του ομφάλιου λώρου. Αγνοήστε τον, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στο παρελθόν, οι γονείς συμβουλεύονταν να καθαρίζουν την περιοχή με αντισηπτικά διαλύματα, όπως οινόπνευμα. Ωστόσο, σήμερα, πολλοί ειδήμονες ισχυρίζονται ότι δεν απαιτείται ειδική φροντίδα, πέραν της συνήθους υγιεινής.

Ο ομφάλιος λώρος πέφτει πιο γρήγορα αν δεν ασχοληθούμε μαζί του. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα τοπικά αντισηπτικά προλαμβάνουν τις μολύνσεις, που, ούτως ή άλλως, είναι σπάνιες. Έχετε υπόψη σας ότι ο ομφάλιος λώρος είναι άχρηστος, αφού είναι νεκρός ιστός. Μπορεί να είναι δυσώδης και απωθητικός, αλλά αυτή η «διαδικασία αποσύνθεσης» είναι φυσιολογική και καταλήγει στην πτώση του ομφάλιου λώρου.

Ενίοτε παρατηρείται μικρή αιμορραγία λίγο πριν ή μετά την πτώση, αλλά διακόπτεται με την ήπια πίεση. Όταν η αιμορραγία δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, δεν είναι ανησυχητική.

Τι συμβαίνει μετά την πτώση;

Το εναπομείναν τμήμα του ομφάλιου λώρου συνήθως πέφτει 1-3 εβδομάδες μετά τη γέννηση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το ζήτημα του ομφάλιου λώρου λήγει σε αυτό το σημείο. Μερικές φορές απομένει ένα κομμάτι ροζ ιστού, που καλείται κοκκίωμα. Παρόλο που το κοκκίωμα δεν παράγει συμπτώματα, μπορεί να παρατηρήσετε μια μικρή ποσότητα εκκρίματος από το σημείο όπου ο ομφάλιος λώρος συνδεόταν με την κοιλιά του μωρού. Το κοκκίωμα θα εξαφανιστεί μόνο του, ύστερα από κάποιους μήνες. Σε ορισμένες περιστάσεις, η εφαρμογή νιτρικού αργύρου συμβάλλει στην ταχύτερη πτώση του.

Πότε πρέπει να ανησυχώ;

Σπάνια, οι ιστοί γύρω από τον ομφάλιο λώρο μολύνονται. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαιτεί θεραπεία. Η ομφαλίτιδα είναι μόλυνση του εναπομείναντος τμήματος του ομφάλιου λώρου και των παρακείμενων ιστών. Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα της κοιλιάς που βρίσκεται γύρω από το εναπομείναν τμήμα, ερεθίζεται και κοκκινίζει. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε πυώδες έκκριμα και δυσοσμία.

Μερικές φορές, το μωρό ενδέχεται να παρουσιάσει ενδείξεις νόσησης, όπως πυρετό, ανορεξία και υπνηλία. Οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα απαιτεί άμεση ιατρική εξέταση. Μερικοί γονείς, αρκετό καιρό μετά την πτώση του ομφάλιου λώρου, παρατηρούν ένα ογκίδιο που προεξέχει από τον αφαλό του μωρού. Αυτό το εξόγκωμα, που συνήθως είναι πιο εμφανές όταν το μωρό κλαίει ή σφίγγεται, είναι η λεγόμενη ομφαλοκήλη.

Η κήλη προκαλείται από την πρόπτωση ενός οργάνου της κοιλιάς, καλυμμένου με δέρμα, μέσα από μια προσωρινή οπή του κοιλιακού τοιχώματος, στην περιοχή κάτω από τον αφαλό. Δεν προκαλεί δυσφορία στο μωρό, ενώ η οπή κλείνει συνήθως κατά το 4ο-5ο έτος. Εμφανίζεται συχνότερα στα πρόωρα βρέφη. Παρόλο που ορισμένα περιστατικά πρέπει να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, η ομφαλοκήλη σπάνια απαιτεί εγχείρηση, γι’ αυτό και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Σπανιότερα, μέρος του περιεχομένου της κοιλιάς προεκβάλλει στη βάση του αφαλού και καλύπτεται μόνο από μια διάφανη μεμβράνη, χωρίς να παρεμβάλλεται δέρμα. Αυτό το πρόβλημα είναι πάντα εμφανές κατά τον τοκετό και απαιτεί ειδική χειρουργική επέμβαση