8 λάθη που κάνεις στην φροντίδα των ματιών σου



Στηρίζεσαι σ'αυτά από την στιγμή που θα ξυπνήσεις μέχρι να κλείσεις τα φώτα το βράδυ. Χάρις σε αυτά βλέπεις τον κόσμο γύρω σου ενώ είναι και από τα πιο σημαντικά ζωτικά όργανα του οργανισμού μας.Φυσικά και γίνεται λόγος για τα μάτια σου. Δίνεις όμως σ'αυτά σίγουρα την φροντίδα που τους αξίζει και που χρειάζονται;


Όλα τα μάτια έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά, ειδικά εάν έχουν κάποιο περίεργο χρώμα. Πολλές φορές ζήλεψες την φίλη σου με τα υπέροχα μπλε μάτια που τα κοιτάς και χάνεσαι. Θα διαπιστώσεις όμως ότι κάνεις κι εσύ πολλά από τα παρακάτω λάθη που βλάπτουν τα μάτια σου. Ήρθε η ώρα λοιπόν να μάθεις πώς να φροντίζεις τα μάτια σου σωστά!

 


Τι να αποφύγεις για τη σωστή φροντίδα των ματιών σου


 

1.Κοιμάσαι με φακούς επαφής



Υπάρχουν βέβαια ειδικοί φακοί που μπορείς να κοιμάσαι μ αυτούς όμως και πάλι τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Μια αμερικανική έρευνα έδειξε ότι το να κοιμάσαι με τους φακούς μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον κερατοειδή του ματιού σου 10 με 15 φορές πιο γρήγορα, από το εάν τους φοράς μόνο όσα είσαι ξύπνια. Αυτό συμβαίνει γιατί στερείς από το μάτι σου το οξυγόνο που του είναι απαραίτητο κι έτσι το μάτι είναι πιο εύκολο να μολυνθεί και τα βακτήρια να αναπτυχθούν.


Φυσικά αν πρόκειται να πάρεις έναν υπνάκο δεν υπάρχει θέμα αλλά καλύτερο θα ήταν να βγάλεις ακόμη και τότε τους φακούς σε περίπτωση που παρακοιμηθείς. Εάν σε πάρει ο ύπνος με τους φακούς, μόλις ξυπνήσεις μην βιαστείς να βγάλεις τους φακούς από τα μάτια σου καθώς αυτά θα είναι ξερά και θα δημιουργήσεις θέμα στον κερατοειδή χιτώνα σου. Καλύτερο είναι να περιμένεις 20-30 λεπτά, να βάλεις ψεύτικα δάκρυα κι έπειτα να βγάλεις τους φακούς. Την υπόλοιπη μέρα φόρα τα γυαλιά σου.



2. Δεν επισκέπτεσαι κάθε χρόνο τον οφθαλμίατρο



Όπως περιγράφει ένας οφθαλμίατρος οι πελάτες του του λένε ότι δεν έχουν πάει για εξέταση τα τελευταία 12 χρόνια γιατί την τελευταία φορά που πήγαν ήταν όλα εντάξει. Προσοχή όμως γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για τα μάτια μας.


Δεν είναι μόνο το ότι η όραση αλλάζει ακόμη και μέρα με την μέρα, αλλά πρέπει να ελέγχεις τα μάτια σου τακτικά γιατί ακόμη και κάτι να μην πηγαίνει καλά, όπως ένα σπασμένο αγγείο δεν θα σου προκαλέσει πόνο εξ αρχής, μπορεί όμως σταδιακά να αρχίσεις να μην βλέπεις καθαρά και τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο.



3. Κοιτάς συσκευές όλη μέρα και νύχτα



Οι ηλεκτρονικές οθόνες, όπως αυτές του υπολογιστή, του τάμπλετ και του κινητού εκπέμπουν μπλε φως το οποίο σύμφωνα με γιατρούς μπορεί να είναι βλαβερό όσο και οι ακτίνες του ήλιου. Συν το ότι αν εστιάζεις κάπου για πολλές ώρες στο τέλος μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και εντάσεις στα μάτια.


Αν σου έλεγαν να τρέξεις για πολλές ώρες τα πόδια σου θα είχαν κάποιους τραυματισμούς σωστά; Σκέψου τι μπορούν να πάθουν τα μάτια σου αν δεν τα ξεκουράζεις από τον υπολογιστή όλη μέρα. Ακολούθησε τον κανόνα 20-20 δηλαδή 20 λεπτά δουλειά, 20 λεπτά διάλειμμα για να ξεκουράσεις τα μάτια, να δεις σε μία μακρινή απόσταση και να εστιάσεις κάπου αλλού.



4. Κοιμάσαι με make up



Αν ξαπλώνεις χωρίς να ξεπλένεις το πρόσωπό σου μπορείς να πάθεις περισσότερα από το να αφήσεις μάσκαρα στο μαξιλάρι σου. Μπορεί να βουλώσεις τους αδένες και να οδηγήσει σε ταλαιπωρημένο δέρμα, στίγματα και να εμφανιστούν γύρω από τα μάτια.


Οι ψεύτικες βλεφαρίδες, που είναι τάση φέτος, θέλουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Αν κοιμάσαι με αυτές και τις τρίβεις, η κόλλα μπορεί να περάσει στα μάτια σου και να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή.



5. Βάζεις eye liner πολύ κοντά στο μάτι



Παρόλο που είναι πολύ επικίνδυνο, οι make up artists προτείνουν να βάζεις το eyeliner στο εσωτερικό των κάτω βλεφαρίδων του ματιού. Κάθε φορά που το κάνεις όμως αυτό τα μάτια σου και ειδικά εάν φοράς φακούς, καλύπτονται με μικροσκοπικά μικρόβια που βρίσκονται στα καλλυντικά σου και έτσι φράζουν το οξυγόνο που χρειάζεται το μάτι.


Τα υγρά eyeliner είναι πιο επικίνδυνα αφού συνήθως τα αγοράζουμε σε σωληνάρια, μέσα στα οποία αναπτύσσονται χιλιάδες βακτήρια. Πιο ασφαλής επιλογή είναι τα μαλακά μολύβια και πάλι όμως πρέπει να αποφεύγεις την χρήση τους παρά μόνο γύρω από το μάτι.



6. Βάζεις ληγμένα διαλύματα, φακούς επαφής και σταγόνες



Το να κρατάς στο ντουλάπι ένα διάλυμα για τους φακούς επαφής σου που έχει λήξει δεν είναι λύση. Υποτίθεται πως το διάλυμα αυτό έχει ως δουλειά να σκοτώνει τα βακτήρια από τους φακούς σου, οπότε εάν έχει περάσει η ημερομηνία του σίγουρα δεν θα ''εξουδετερώνει'' όπως πρέπει.Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους φακούς επαφής σου οι οποίοι είναι μεν αποστειρωμένοι αλλά αυτό αρχίζει να φεύγει με τον καιρό.


Τα τεχνητά δάκρυα και οι διάφορες σταγόνες για τα μάτια επίσης έχουν ημερομηνία λήξης, στην οποία πρέπει να δώσεις αρκετή προσοχή. Και φυσικά μην ξεπλένεις τους φακούς σου με οποιοδήποτε υγρό ή ακόμη και με νερό, πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο αποστειρωμένα προϊόντα.



7. Δε φοράς γυαλιά ηλίου όλο το χρόνο



Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γυαλιά ηλίου είναι μόνο για το καλοκαίρι ή ότι είναι καθαρά για λόγους μόδας. Τα γυαλιά ηλίου όμως πρέπει να τα φοράμε και τον χειμώνα, αφού και τότε οι ακτίνες του ήλιου είναι βλαβερές για τα μάτια μας.


Το να μην τα φοράμε όλον τον χρόνο μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα στον κερατοειδή του ματιού μας ενώ δεν είναι σπάνια η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Σιγουρέψου ότι τα γυαλιά σου έχουν προστασία από τις UVA και UVB ακτίνες και φόρα τα συνέχεια, είτε είσαι στον ήλιο είτε όχι.



8. Ακουμπάς και τρίβεις τα μάτια σου



Είτε φοράς φακούς είτε όχι ψάχνεις μπελάδες κάθε φορά που ακουμπάς και τρίβεις τα μάτια σου. Εάν νιώθεις ενόχληση στο μάτι κι ότι πρέπει να το τρίψεις το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το κλείσεις και να ακουμπήσεις μόνο το εξωτερικό του ματιού. Αν το τρίψεις δυνατά ενώ είναι ανοιχτό μπορεί να προκαλέσεις κάποια φλεγμονή ή αιμάτωμα.


Ένας ακόμη λόγος για να κρατήσεις μακριά τα χέρια σου από τα μάτια είναι επειδή τα δεύτερα έχουν προστατευτικές μεμβράνες, οι οποίες μπορούν πολύ εύκολα να μαζέψουν βακτήρια. Αν για παράδειγμα πιάσεις το χέρι ενός ατόμου που είναι κρυωμένος και στη συνέχεια τρίψεις το μάτι σου, τότε έχεις πολλές πιθανότητες να αρρωστήσεις κι εσύ.


Πηγή: www.ediva.gr