Λύσσα: σπάνια μεν, υπαρκτή δε!


Επί αιώνες, η λέξη «λύσσα» τρομοκρατούσε τον κόσμο. Ευτυχώς, η νόσος είναι πλέον πολύ σπάνια. Προκαλείται από τον ιό της λύσσας, που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα (συνήθως με το δάγκωμα). Μερικές φορές μπορεί να μεταδοθεί από ένα μολυσμένο ζώο μέσω μιας λύσης της συνέχειας του δέρματος, του βλεννογόνου των ματιών, ακόμα και της ρινικής ή στοματικής κοιλότητας. Η λύσσα μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από πολλά ζώα.

Ο ιός απαντάται στα άγρια θηλαστικά (αλεπούδες, νυχτερίδες, κουνάβια κ.λπ.). Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο και από τις γάτες ή ακόμα και από τα βοοειδή. Ωστόσο, η λύσσα προκαλείται κυρίως από δάγκωμα σκύλου. Τα τρωκτικά (χάμστερ, σκίουροι, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια) δεν μεταδίδουν σχεδόν ποτέ τον ιό της λύσσας.

Πώς εκδηλώνεται η λύσσα;

Στους ανθρώπους, η περίοδος επώασης διαρκεί συνήθως 4-6 εβδομάδες. Ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει 5 ημέρες ή 1 έτος. Τα παιδιά που προσβάλλονται από τον ιό, ανεβάζουν πυρετό και έχουν πονοκέφαλο. Μπορεί να εμφανίσουν νευρολογικά συμπτώματα (άγχος, σύγχυση, υπνηλία, δυσκολία στην κατάποση και σπασμούς). Ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν αποδυνάμωση ή παράλυση. Η νόσος είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα.

Πώς αντιμετωπίζεται η λύσσα;

Όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, καμία θεραπεία δεν βοηθάει. Ελάχιστα άτομα που προσβάλλονται από τον ιό της λύσσας, επιβιώνουν. Γι’ αυτό, η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αν κάποιο ζώο δαγκώσει το παιδί σας, θα πρέπει να το πάτε αμέσως στο γιατρό. Ο εμβολιασμός μετά την έκθεση στον ιό της λύσσας είναι αποτελεσματικός, όσον αφορά στην πρόληψη της νόσου.

Ύστερα από ένα δάγκωμα ζώου, η περιοχή πρέπει να καθαριστεί σχολαστικά με σαπούνι και νερό. Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της λύσσας, καθώς και ειδική ανοσοσφαιρίνη. Αυτές οι ουσίες πρέπει να χορηγούνται αν το παιδί δαγκωθεί από ένα άγριο ή πιθανώς μολυσμένο ζώο. Η ανοσοσφαιρίνη της λύσσας αποτελείται από αντισώματα, τα οποία είναι πρωτεΐνες που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη. Ο γιατρός θα αποφασίσει αν πρέπει να χορηγήσει το ένα ή και τα δύο εμβόλια.

Αν υποψιάζεστε ότι κάποιο ζώο έχει λύσσα, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στο τοπικό κέντρο υγείας. Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα κατοικίδιά σας από τη λύσσα. Πρέπει να λαμβάνουν το αντίστοιχο εμβόλιο και να εξετάζονται τακτικά από τον κτηνίατρο. Τα κατοικίδια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με αδέσποτα ζώα. Μπορείτε να ψεκάσετε ή να στειρώσετε το κατοικίδιό σας, ελαχιστοποιώντας τους αδέσποτους επισκέπτες.

Μάθετε στα παιδιά σας να αποφεύγουν την επαφή με τα αδέσποτα ζώα, αλλά και να μην αγγίζουν νεκρά ζώα. Όταν ταξιδεύετε σε περιοχές του κόσμου με υψηλά ποσοστά λύσσας, συμβουλεύστε όλα τα μέλη της οικογένειας να αποφεύγουν την επαφή με τα αδέσποτα. Ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να εμβολιαστείτε προτού μεταβείτε στον ταξιδιωτικό σας προορισμό, καθώς και τι πρέπει να κάνετε αν σας δαγκώσει κάποιο ζώο.