Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί τις αλλαγές

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά δεν τα πάνε καλά με τις αλλαγές, ιδιαίτερα αν είναι συχνές ή σημαντικές. Πάμε λοιπόν να δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να διαχειριστεί όσες μπορεί και να μπουν οι βάσεις να γίνει ευπροσάρμοστο μεγαλώνοντας: 

  • Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, εξασφαλίστε ότι δε θα πέσουν πολλές μαζεμένες αλλαγές σε μια περίοδο για το παιδί. Είναι σε τέτοια ηλικία που αδυνατεί να το κάνει.

  • Για εκείνες τις αλλαγές που γνωρίζετε ότι θα επέλθουν προσεχώς, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε σχετικά το παιδί σας. Αναλύοτε διεξοδικά τις θετικές και τις αρνητικές πτυχές, δίνοντας έμφαση στις θετικές, με δεδομένο ότι θα έχει «πελαγώσει» και μόνο στη σκέψη.

  • Προσέξτε να μην ωραιοποιήσετε επί τούτου την επερχόμενη αλλαγή, γιατί ναι μεν μπορεί να προσφέρετε μια πρόσκαιρη ηρεμία στο παιδί, όμως η απογοήτευση που θα νιώσει όταν διαπιστώσει την πραγματικότητα θα είναι πολλαπλάσια. 

  • Αφού βιώσει την καινούρια πραγματικότητα, είναι σημαντικό να διερευνήσετε πώς ακριβώς νιώθει. Προτρέψτε το να σας ανοίξει την καρδιά του και να μοιραστεί μαζί σας σκέψεις και ανησυχίες. Το τι θα κάνετε από εκεί και πέρα είναι προφανές...

  • Είτε η αλλαγή είναι αρνητικής φύσεως, είτε τη διαχειρίζεται με τέτοιον τρόπο το παιδί, μην κάνετε το λάθος να το κατακρίνετε για τα συναισθήματά του, αλλά αντίθετα να του δώσετε χρόνο.

  • Απομακρύνετε από το μυαλό του παράλογους φόβους και ανασφάλειες, αν βλέπετε ότι δε βασίζονται κάπου χειροπιαστά. Διαβεβαιώστε το ότι τα πράγματα θα πάνε σίγουρα καλύτερα από ότι πιστεύει και θα είσαστε δίπλα του για ό,τι χρειαστεί.

  • Τέλος, ακόμα κι αν οι φόβοι του γίνουν πραγματικότητα, βοηθήστε το να βρει εναλλακτικές λύσεις για να κάνει πιο αρμονική την καθημερινότητά του. Τίποτα δεν είναι μόνιμο, εκτός κι αν το αφήσουμε στην τύχη του...