Υπερβολική άσκηση και καρδιακά προβλήματα


Eάν ψάχνεις κάποια δικαιολογία, που θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για τις κοπάνες του γυμναστηρίου, την έχεις στο τσεπάκι σου.
Νέα έρευνα επιβεβαιώνει: Η υπερβολική άσκηση είναι χειρότερη για την καρδιά σου από ό,τι η ελλιπής.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η γυμναστική είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό και την υγεία, ωστόσο, ακόμα είναι ασαφές εάν είναι για το καλό σου να μένεις πολύ ώρα κολλημένος στο διάδρομο. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιλλινόις στο Σικάγο εμβάθυναν στη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας, της υγείας των αρτηριών, αλλά και της συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες.

Ιατρικά γνωστή ως αθηροσκλήρωση, είναι μία κατάσταση πρόδρομος σε πιο σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών. Το δυσάρεστο είναι ότι υπάρχουν ελάχιστες μακροχρόνιες μελέτες, που να έχουν εξετάσει συνδυαστικά τα επίπεδα δραστηριότητας καθόλη τη διάρκεια ζωής μας και την επίδραση που έχει στον οργανισμό μας.

Οι ερευνητές μελέτησαν 3.175 άνδρες και γυναίκες μέσα στη διάρκεια 25 χρόνων. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ σχετικά με τη σωματική άσκηση: α. αυτοί που ασκούνταν λίγο, β. όσοι ακολούθησαν τις σχετικές οδηγίες και γ. εκείνοι που υπερέβησαν τις κατευθυντήριες γραμμές και έδειξαν υπερβολικό ζήλο στην άσκηση. Η τρέχουσα οδηγία για την άσκηση αφορά τουλάχιστον σε 2 ώρες και 30 λεπτά εβδομαδιαίως για μέτρια άσκηση ή 1 ώρα και 15 λεπτά έντονη αερόβια άσκηση για τους ενήλικες.

Όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τη μεγαλύτερη μελέτη Ανάπτυξης Κινδύνου Στεφανιαίας Αρτηρίας σε Νέους Ενηλίκους (CARDIA) και κατέγραφαν τα επίπεδα και το πρόγραμμα της άσκησης, που ακολουθούσαν σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια, ενώ παράλληλα συμμετείχαν σε οκτώ εξετάσεις καθ 'όλη τη διάρκεια της μελέτης. Στο τέλος της έρευνας, οι ερευνητές, με τη βοήθεια εξιδεικευμένων εξετάσεων, προσδιόρισαν την υγεία των αρτηριών.

Μετά από 25 χρόνια, τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι λευκοί άνδρες, που υπερέβησαν τις κατευθυντήριες γραμμές τριπλασιάζοντας το πρόγραμμα της άσκησης, είχαν αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης λίπους στις αρτηρίες τους, στη μέση ηλικία. Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο για τους μαύρους ενήλικες, που συμμετέχουν στην έρευνα.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε τους ερευνητές να συνεχίσουν περαιτέρω μελέτες, εξετάζοντας το πώς η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σε ανθρώπους διαφορετικών φυλών.

Φυσικά, αυτά τα αποτελέσματα δε σου δείχνουν την πόρτα εξόδου από τα γυμναστήρια… τουλάχιστον ακόμα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι, που δεν ασκούνταν αρκετά, είχαν πολλές πιθανότητες να πάθουν διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση. Παρά το γεγονός, που μπορεί να είχαν λιγότερο λίπος στις αρτηρίες τους, κiνδύνευαν από δύο νόσους ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την καρδιά.

Για άλλη μία φορά, φαίνεται ότι τα πάντα στη ζωή έχουν ένα μυστικό, το μέτρο. Προσθέτοντας κάποιες ασκήσεις ρουτίνας στην προπόνησή σου, μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το στρες, που προκαλεί η άσκηση στο σώμα σου. Η έντονη άσκηση μακράς διάρκειας σου προκαλεί στρες, που κρατά την κορτιζόλη σου σε υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό.

Εάν χρησιμοποιείς την άσκηση ως μέσο εκτόνωσης, πρόσθεσε στο καθημερινό σου πρόγραμμα τεχνικές μείωσης του στρες, όπως διαλογισμό, γιόγκα, αλλά και οκτώ ώρες ύπνου οπωσδήποτε.  

Πηγή: www.lifeguide.gr