24ωρη αντιοξειδωτική φροντίδα


Ο ελληνικός Κρόκος είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο. Σύμφωνα με τη μυθολογία όταν συνευρέθηκαν ο Δίας και η Ήρα η γή γύρω τους γέμισε με ολάνθιστους κρόκους. Σύμφωνα απάντα με ιστορικές πηγές από το 1600πχ είχε σημαντική οικονομική αξία, ενώ ο Διοσκουρίδης το αναφέρει για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Στη αρχαία Κρήτη οι Μινωίτες καλλιεργούσαν κρόκο τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να βάφουν με το υπέροχο χρώμα του αλλά και στην μαγειρική.

Σήμερα η αναγνωρισμένη συμβολή του πολύτιμου Κρόκου Κοζάνης στην ευεξία και τη καλή λειτουργία του οργανισμού είναι αποδεδειγμένη. Προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική ασπίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η δράση των καροτενοειδών που περιέχει απορροφώνται 100% στο αίμα και διαρκεί για περισσότερες από 24 ώρες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα στίγματα του Κρόκου περιέχουν ουσίες με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές και αγγειοδιασταλτικές δυνάμεις, ότι βελτιώνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και ιδιαίτερα τη μνήμη, ενώ έχουν αντιχοληστερινικές ιδιότητες.

Μάθε για το Κρόκο Κοζάνης

-Το μωβ λουλούδι του Κρόκου Κοζάνης ανθίζει μία φορά το χρόνο. Στην περιοχή της Κοζάνης, οι ατελείωτες μωβ εκτάσεις έχουν διάρκεια ζωής περίπου 20 ημερών, κάθε Οκτώβριο. Οι ντόπιοι καλλιεργητές ξεκινούν με την ανατολή του ηλίου τη συλλογή των ανθέων. Στο τέλος της ημέρας τα κροκοχώραφα φαντάζουν πια γυμνά, όμως το επόμενο πρωί έχουν πάλι τη μαγευτική όψη μιας μωβ θάλασσας.

Την ίδια ημέρα της συλλογής με επιμέλεια στην οικεία κάθε παραγωγού, ξεχωρίζουν τα πέταλα από τους στήμονες και τα στίγματα. Ακολουθεί η ξήρανση των στιγμάτων. Πρόκειται για εργασία που απαιτεί πείρα και τέχνη, προκειμένου ο κρόκος να ξεραθεί φυσιολογικά και να διατηρήσει αναλλοίωτη την αντιοξειδωτική δράση, χρώμα και άρωμα. Μέσα στο χειμώνα, οι γυναίκες της περιοχής διαχωρίζουν υπομονετικά τα πολύτιμα στίγματα από τους στήμονες.

-Χρειάζονται 150.000 άνθη κρόκου για ένα κιλό τελικού προϊόντος, το οποίο αποτελείται αποκλειστικά από τα ξερά στίγματα του άνθους.

-Τα διάφορα είδη κρόκου βαθμολογούνται σύμφωνα με εργαστηριακές μετρήσεις χαρακτηριστικών, όπως η κροκίνη, η πιροκροκίνη και η περιεκτικότητα σε σαφρανάλη, που αποτελούν τις βασικές παραμέτρους ποιότητας.

Ο ελληνικός Κρόκος Κοζάνης θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο βάσει αντικειμενικών μετρήσεων με τη διαδικασία ISO 3632 TS. Από το 1998 ο Ελληνικός Κρόκος Κοζάνης βρίσκεται στο μητρώο των Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Δύο νέα ροφήματα με Κρόκο Κοζάνης κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες και έχουν δύο διαφορετικές γεύσεις:

-Ο Ανανάς συνεργεί με Τριαντάφυλλο, Ροδοπέταλα, Μήλο και Γλυκόριζα,

-Το Βερίκοκο και το Μάνγκο συναντούν το Πορτοκάλι και τον Ιβίσκο στα νέα μοναδικά ροφήματα, με πρωταγωνιστή τον Κρόκο Κοζάνης.

Η συλλογή των ροφημάτων με Κρόκο Κοζάνης είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και της ΚΟΡΡΕΣ. Ξεκίνησε το 2007 και έχει στόχο την προώθηση του πολύτιμου αυτού συστατικού αλλά και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων βασισμένων στις ιδιότητές του.

Σήμερα η συλλογή ροφημάτων με Κρόκο Κοζάνης περιλαμβάνει 9 γεύσεις που διατίθεται σε σούπερ μάρκετ και σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων. 

Πηγή: www.lifeguide.gr