Στον έλεγχο του βάρους μετρά η ποιότητα των τροφών


Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης στο Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard (Τhe Harvard T.H. Chan School of Public Health) σε 120.000 ενήλικες, υγιείς άνδρες και γυναίκες, αποδείχθηκε ότι οι αλλαγές στο σωματικό βάρος συνδέονται στενά με την πρόσληψη τροφών, όπως οι πατάτες (κυρίως τηγανιτές), τα αναψυκτικά με ζάχαρη, το επεξεργασμένο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας.

Οι ερευνητές συμπέραναν, ακόμη, ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, εξευγενισμένων σιτηρών, λιπαρών και ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.

Οι τροφές που φαίνεται να συνδέονται με την απώλεια βάρους είναι τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής άλεσης, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και το γιαούρτι.

Υδατάνθρακες VS πρωτείνη

Επιπρόσθετα οι ερευνητές συνέκριναν δίαιτες που είχαν καλά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, με στόχο να καθορίσουν ποια είναι πιο αποτελεσματική. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA)», σύγκρινε τέσσερεις δίαιτες απώλειας βάρους, με εύρος πρόσληψης υδατανθράκων, από πολύ χαμηλό μέχρι και πολύ υψηλό.

Οι δωδεκάμηνες κλινικές δοκιμές έγιναν σε 300 υπέρβαρες & παχύσαρκες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν σε ομάδες που έκαναν δίαιτες, με χαμηλή έως πολύ υψηλή κλιμάκωση στην πρόσληψη θερμίδων. Εντόπισαν:

-Μετά από 1 έτος, η απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες που έκαναν τη δίαιτα, με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων.

-Τα δευτερεύοντα συμπεράσματα επικεντρώθηκαν στα μεταβολικά αποτελέσματα (όπως η χοληστερόλη, το ποσοστό λίπους στο σώμα, τα επίπεδα της γλυκόζης και η πίεση του αίματος), τα οποία για τις γυναίκες που ακολουθούσαν δίαιτα με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, ήταν στα ίδια επίπεδα ή και καλύτερα, σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

-Οι ερευνητές επίσης συμπέραναν ότι μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, υψηλής πρωτεΐνης και χαμηλών λιπαρών μπορεί να θεωρηθεί μια εφαρμόσιμη πρόταση για την απώλεια βάρους.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη “The New England Journal of Medicine", έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στα προγράμματα κλινικών δοκιμών με δίαιτες είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα απώλειας βάρους, εφόσον, συμπληρωματικά στη δίαιτα, συμμετείχαν και σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης.

Αποδεικνύεται ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι ένα σύνθετο θέμα που χρειάζεται τη συνεργασία γιατρού για να υποδείξει τον κατάλληλο τρόπο απώλειας βάρους (δίαιτα, άσκηση, εγχείρηση και φαρμακευτική αγωγή). Στην χώρα μας, διατίθεται από τη Valeant/PharmaSwiss Hellas, το εγκεκριμένο αποτελεσματικό καινοτόμο φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας.

Αποτελεί, μία από τις πιο σύγχρονες θεραπείες στο χρόνιο πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς δρα θεραπευτικά στον εγκέφαλο, με τον συνδυασμό δύο δραστικών ουσιών, της ναλτρεξόνης και της βουπροπιόνης. Διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή και οδηγεί έως 4 φορές σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από απλή δίαιτα και άθληση.

Πηγή: www.lifeguide.gr