Ανησυχούμε; Πότε και γιατί;

Τι είναι ο πόνος στο θώρακα;
 
Ο πόνος στο θώρακα συνήθως ανησυχεί τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς προκαλεί υποψίες για την ύπαρξη σοβαρής καρδιοπάθειας. Παρόλο που αυτό μπορεί να ισχύει για τους ενηλίκους, είναι συνήθως απίθανο για τα παιδιά, αφού σπάνια οφείλεται σε σοβαρές παθήσεις. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστεί δεόντως, γιατί τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά. Μερικές φορές, ο πόνος ενδέχεται να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που απαιτεί θεραπεία.
 
Ο πόνος στο θώρακα μπορεί να προέρχεται από τους μυς και τα οστά των τοιχωμάτων του θώρακα, από τους πνεύμονες, τον οισοφάγο ή την καρδιά. Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που εντοπίζεται στην κοιλιακή κοιλότητα. Είναι συνηθέστερος σε παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών, αλλά απαντάται και σε μικρότερα παιδιά. Υποτροπές παρατηρούνται περίπου στο 1/4 των παιδιών, ενώ τα μισά από αυτά τα παιδιά έχουν ένα γονιό με παρόμοια συμπτώματα.

 
Τι προκαλεί πόνο στο θώρακα;
 
Υπάρχουν διάφορα προβλήματα που συνδέονται με τα τοιχώματα του θώρακα και ενδέχεται να προκαλούν πόνο.
  • Μετά τη μυϊκή καταπόνηση από υπέρμετρη ή νέα άσκηση, μπορεί να εμφανιστεί μυϊκός σπασμός.
  • Η πλευροχονδρίτιδα (φλεγμονή των πλευρικών χόνδρων) έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα τον διαξιφιστικό πόνο στο μπροστινό τμήμα του θωρακικού τοιχώματος. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται από την ευαισθησία κατά την πίεση του σημείου στο οποίο οι πλευρές αρθρώνονται με το στέρνο. Το πρόβλημα επιδεινώνεται με το κρύο ή την άσκηση. \• Ένα χτύπημα ή μια κάκωση στο θώρακα μπορεί να προκαλέσει μώλωπες και πόνο.
  • Στην αρχή της εφηβείας, τα κορίτσια και τα αγόρια εμφανίζουν μια φυσιολογική ευαισθησία στους μαστούς.
  • Ο επίμονος βήχας μπορεί να προκαλέσει πόνο, εξαιτίας της καταπόνησης των θωρακικών μυών.
  • Πέραν αυτών, πόνο μπορεί να προκαλέσει και η πνευμονία ή η διαρροή αέρα από τους βρόγχους (πνευμονοθώρακας). Αυτά τα δύο προβλήματα συνοδεύονται, επίσης, από αναπνευστική δυσχέρεια.
  • Η δυσπεψία που οφείλεται σε οισοφαγίτιδα (εξαιτίας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης), μπορεί να δημιουργήσει καυστικό άλγος πίσω από το στέρνο. Το παιδί θα παραπονιέται για καούρες μετά τα γεύματα, ειδικά αν έχει καταναλώσει πικάντικα φαγητά.
  • Στα μικρά παιδιά, η κατάποση ενός ξένου σώματος (όπως ένα νόμισμα) μπορεί να προκαλέσει πόνο, αν το αντικείμενο κολλήσει στον οισοφάγο. Το πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί ύστερα από ένα επεισόδιο πνιγμού.
  • Όπως αναφέρθηκε, η καρδιοπάθεια είναι ένα σπάνιο αίτιο θωρακικού πόνου στα παιδιά (λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων). Οι αρρυθμίες, οι ανατομικές διαταραχές, οι δυσμορφίες των καρδιακών βαλβίδων και οι καρδιακές λοιμώξεις προκαλούν πόνο στο θώρακα. Γενικά, εκδηλώνεται σε παιδιά που έχουν επιβεβαιωμένη καρδιοπάθεια ή που φαίνονται αδιάθετα. Η λιποθυμία, το αίσθημα παλμών και ο πόνος κατά τη σωματική προσπάθεια υποδεικνύουν ότι το παιδί σας πρέπει να κάνει καρδιολογικές εξετάσεις.
  • Το άγχος και το συναισθηματικό στρες μπορεί να παίζουν ρόλο, ειδικά στα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία. Συχνά, απαντάται σε συνδυασμό με προβλήματα στο σχολείο ή την οικογένεια, καθώς και άλλα κοινωνικά προβλήματα. Το παιδί μπορεί να παρουσιάζει υπεραερισμό (γρήγορες, ρηχές αναπνοές) και να νιώθει ότι τα άκρα του μυρμηγκιάζουν.
 
Ωστόσο, σε ένα ποσοστό 50% των παιδιών, ο θωρακικός πόνος δεν λαμβάνει συγκεκριμένη διάγνωση. Ακόμα και ύστερα από την εξέταση, ο παιδίατρος δεν θα εντοπίσει σαφή αίτια του πόνου. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος εξαφανίζεται και δεν εκδηλώνεται ποτέ κάποια σοβαρή πάθηση.
 
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον θωρακικό πόνο;
 
Η θεραπεία εξαρτάται από τα αίτια του πόνου, τα οποία θα διευκρινιστούν από την αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού. Θα πρέπει να αποφασίσετε αν – και πόσο σύντομα – θα ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Όσο μικρότερο είναι το παιδί και όσο λιγότερο διαρκούν τα συμπτώματά του (αν δεν διαρκούν, δηλαδή, για μήνες), τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάσχει από κάποια σοβαρή πάθηση που απαιτεί θεραπεία ή εξετάσεις.
 
Αν το παιδί έχει χτυπήσει στο θώρακα ή αν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις που αποκαλύπτουν πρόβλημα στους πνεύμονες ή στην καρδιά, επιβάλλεται μια ακτινογραφία θώρακα. Στις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες το πρόβλημα εντοπίζεται στην καρδιά, συνιστάται το ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο παιδίατρος χρειάζεται πλήρη περιγραφή του προβλήματος και πρέπει να προχωρήσει σε εξέταση του παιδιού. Συνήθως δεν απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις. Η θεραπεία για τα μυοσκελετικά προβλήματα που πλήττουν το θώρακα, περιλαμβάνει ανάπαυση, θερμότητα και αναλγητικά όπως η ιβουπροφένη. Οι θωρακικές λοιμώξεις που προκαλούν πόνο, συχνά χρήζουν αντιβιοτικών. Αν υπάρχουν ενδείξεις δυσπεψίας, συνιστάται η δοκιμή αντιόξινων. Στην τελευταία περίπτωση, η βελτίωση θα επιβεβαιώσει τις υποψίες για οισοφαγίτιδα.