Αλλαντίαση: μια άγνωστη κι επικίνδυνη λοίμωξη

Τι είναι η αλλαντίαση;

Η αλλαντίαση προκαλείται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Αυτό το βακτήριο παράγει μια τοξική ουσία που εμπλέκεται στη διαβίβαση των νευρικών ώσεων προς τους μυς, με συνέπεια την παράλυση. Η αλλαντίαση είναι σπάνια λοίμωξη. Μπορεί να πλήξει βρέφη μικρότερα των 6 μηνών, οπότε και καλείται βρεφική αλλαντίαση.

Αυτό μπορεί να συμβεί μετά την κατανάλωση τροφής μολυσμένης με σπόρια του Clostridium botulinum, πρόβλημα που προκύπτει συνήθως όταν η τροφή δεν συντηρείται σωστά. Η αλλαντίαση δεν είναι μεταδοτική. Στη βρεφική αλλαντίαση, συχνά δεν γνωρίζουμε από ποιες πηγές προέρχονται τα σπόρια του Clostridium botulinum. Μια γνωστή πηγή είναι το μέλι, γι’ αυτό και δεν πρέπει να το δίνετε στο μωρό σας.

Πώς εκδηλώνεται η αλλαντίαση;

Στη βρεφική αλλαντίαση, τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η δυσκοιλιότητα, η υπνηλία, η ανορεξία, το άτονο κλάμα και η αποδυνάμωση των οφθαλμικών μυών. Η αποδυνάμωση μπορεί να πλήξει κι άλλες μυϊκές ομάδες και να προκαλέσει γενική αδυναμία και ατονία.

Στα μεγαλύτερα παιδιά, τα συμπτώματα εξελίσσονται με πιο γοργό ρυθμό. Η αποδυνάμωση ξεκινά από το κεφάλι και κινείται καθοδικά. Η αριστερή πλευρά πλήττεται εξίσου με τη δεξιά. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι η διπλωπία, η θολωμένη όραση, η ξηροστομία και η δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία. Συνήθως, καταλήγουν σε γενικευμένη αποδυνάμωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλαντίαση;

Τα παιδιά που εμφανίζουν αλλαντίαση, χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται. Υπάρχει ένα ειδικό φάρμακο για την καταπολέμηση της τοξικής ουσίας που παράγει το Clostridium botulinum, το οποίο ωστόσο συνιστάται μόνο σε ειδικές περιστάσεις, εξαιτίας των ενδεχόμενων παρενεργειών του.