Μάθημα οικονομικής διαχείρισης!

Εχετε σκεφτεί ποτέ το ενδεχόμενο ότι και τα παιδιά μας, όσο μικρά κι αν είναι, πρέπει να καταλαβαίνουν λίγα πράγματα για το χρήμα;

Πέρα από το γεγονός ότι η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βιώνουν μία οικονομική κρίση, από την οποία ουδείς φαίνεται να γνωρίζει πως θα βγούμε και πότε, εμείς ως γονείς οφείλουμε να περνάμε στα παιδιά κάποιες βασικές αρχές σχετικά με τη σχέση μας με το χρήμα.

Από την ηλικία των 4 περίπου ετών, μπορούμε να δίνουμε απλά παραδείγματα στο παιδί, όταν, παραδείγματος χάρη, του αγοράζουμε ένα παιχνίδι. Πείτε του πόσα μπορείτε να ξοδέψετε και μην υποκύπτεται σε κάθε του επιθυμία. 

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο αναλυτικοί στο θέμα της διαχείρισης των χρημάτων.

Δώστε του εσείς τις εναλλακτικές που έχει, χωρίς να ξεφεύγετε από τον προϋπολογισμό στον οποίο είχατε υπολογίσει.

Όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ, πείτε του πόσα λεφτά έχετε να χαλάσετε και εξηγήστε του γιατί αγοράζετε τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Κάντε του μία κουβέντα για το πώς βγαίνουν τα χρήματα και πόσο τα χρειαζόμαστε καθημερινά, προσπαθώντας να του δώσετε να καταλάβει ότι τα χρήματα κάποια στιγμή τελειώνουν.

Ανοίξτε ένα τραπεζικό λογαριασμό μαζί με το παιδί σας, ανακοινώνοντάς του το λόγο για τον οποίο θα αποταμιεύετε κάποια χρήματα.

Επιπλέον, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά σας, να μαζεύουν στον κουμπαρά τους λεφτά, τα οποία κάθε μήνα θα τα παίρνετε για να δίνετε σε ένα κοινοφελές ίδρυμα, για τη δράση του οποίου θα έχετε ενημερώσει το παιδί σας, δίνοντάς του να καταλάβει την έννοια της προσφοράς.

Όλα τα παραπάνω είναι μία καλή αρχή. Αυτό που θα θέλαμε να σας επισημάνουμε είναι ότι δεν χρειάζεται να φέρνετε στα παιδιά υπερβολικά επιχειρήματα, όπως αν αγοράσουμε αυτό που θες, δεν θα έχουμε να φάμε, γιατί μπορεί να τους προκαλέσετε αχρείαστες ανασφάλειεες.