Κατά πόσον είναι κληρονομικές οι δίδυμες κυήσεις;



Λοιπόν αυτό είναι ένα ερώτημα που γίνετε συχνά, και η αλήθεια είναι ότι η κληρονομικότητα ισχύει για τα διζυγωτικά δίδυμα και όχι για τα μονοζυγωτικά.

Συγκεκριμένα τα μονοζυγωτικά δίδυμα προκύπτουν τυχαία, με συχνότητα που υπολογίζεται 3 στις 1000, επειδή για κάποιους λόγους χωρίζεται στα δύο ένα γονιμοποιημένο ωάριο.

Σε αντίθεση με μονοζυγωτικά δίδυμα, τα οποία προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο, τα διζυγωτικά δίδυμα αναπτύσσονται από δύο διαφορετικά ωάρια που απελευθερώθηκαν την ίδια στιγμή.

Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί ότι η τάση για δίδυμη κύηση παραλείπει μία γενιά και μεταφέρεται στην επόμενη, αυτό δεν ισχύει. Εκείνο που μπορεί να συμβεί είναι ότι το γονίδιο που ευθύνεται για την πολυωορρηξία, μπορεί να κληρονομηθεί σε ένα αρσενικό και αυτό με τη σειρά του να το περάσει στην κόρη του, επομένως έτσι περνάει μία γενιά μέχρι τα επόμενα δίδυμα!

Πάντως, αν πιστεύετε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι γεννούν δίδυμα στις μέρες μας, έχετε δίκιο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις εγκυμοσύνης μέσω των μεθόδων τεχνητής γονιμοποίησης.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις τεχνητές μεθόδους γονιμοποίησης, προκαλούν τη διέγερση των ωοθηκών, οι οποίες μπορει τελικά να απελευθερώσουν περισσότερα από ένα ωάρια.

Επιπλέον, στις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης εμφυτεύονται περισσότερα από ένα γονιμοποιημένα ωάρια, για να αυξηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.