Αξιοποιήστε τη σχέση εγκύου - γιατρού

Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται δύο για να συλληφθεί ένα μωρό, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον τρεις −μητέρα, πατέρας και τουλάχιστον ένας ειδικός− για να γίνει η μετάβαση από το γονιμοποιημένο ωάριο στο βρέφος που γεννιέται, με ασφάλεια και επιτυχία.

Αν θεωρήσουμε ότι εσείς και ο σύζυγός σας έχετε ήδη φροντίσει για τη σύλληψη, η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε είναι να επιλέξετε το τρίτο μέλος της ομάδας που θα παρακολουθήσει την εγκυμοσύνη σας, και να εξασφαλίσετε ότι θα είναι μια επιλογή η οποία θα σας ικανοποιεί μέχρι και τη γέννα σας.

Ο μαιευτήρας

Οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι όχι μόνο παρέχουν πλήρη μαιευτική φροντίδα, αλλά μπορούν, επίσης, να σας φροντίσουν και σε όλα τα γυναικολογικά θέματα εκτός της εγκυμοσύνης (τεστ παπανικολάου, αντισύλληψη, εξέταση στήθους κτλ.). Αν επισκέπτεστε ήδη ένα μαιευτήρα-γυναικολόγο που συμπαθείτε και σέβεστε, και είστε ικανοποιημένη από τη γυναικολογική φροντίδα που σας προσφέρει, δεν υπάρχει λόγος να αλλάξετε τώρα που είστε έγκυος.

Η πτυχιούχος μαία

Αν αναζητάτε έναν ειδικό ο οποίος θα δώσει έμφαση σ’ εσάς ως άτομο και όχι ως ασθενή, θα αφιερώσει επιπλέον χρόνο για να συζητήσει μαζί σας όχι μόνο τη φυσική σας κατάσταση, αλλά και τη συναισθηματική, που θα έχει περισσότερες πιθανότητες να σας δώσει διατροφικές συμβουλές και υποστήριξη στο θηλασμό και που θα προσανατολίζεται προς μια «φυσική» γέννα, τότε η ενισχυτική παρουσία μιας μαίας είναι ίσως κατάλληλη για εσάς (αν και, βέβαια, πολλοί γιατροί ταιριάζουν επίσης σε αυτή την περιγραφή).

Στην Ελλάδα, μια πτυχιούχος μαία δεν μπορεί να αναλάβει την παρακολούθηση της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Ωστόσο, οι περισσότεροι γυναικολόγοι συνεργάζονται με κάποια μαία.

Κάνοντας την επιλογή σας

Από τη στιγμή που θα διαλέξετε το γιατρό σας, τηλεφωνήστε του και κλείστε ένα ραντεβού για να τον επισκεφθείτε. πηγαίνετε έτοιμη να κάνετε ερωτήσεις που θα σας δείξουν αν η φιλοσοφία σας συμβαδίζει με αυτήν του γιατρού σας και αν οι προσωπικότητές σας μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά.Μιλήστε ελεύθερα και αφήστε να φανεί ο αληθινός σας εαυτός ως ασθενή. Από την αντίδραση του γιατρού, θα μπορέσετε να κρίνετε αν θα αισθάνεται άνετα μαζί σας και αν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Αξιοποιήστε τη σχέση εγκύου-γιατρού στο έπακρο

Η επιλογή του σωστού γιατρού δεν είναι παρά το πρώτο μόνο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι να καλλιεργηθεί μια καλή σχέση συνεργασίας. να πώς:

Λέτε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Δώστε στο γιατρό σας ακριβές και πλήρες γενικό, γυναικολογικό και μαιευτικό ιατρικό ιστορικό. αυτή την εποχή ή έχετε κάνει πρόσφατα, καθώς και για περασμένες ή τρέχουσες ασθένειες ή χειρουργικές επεμβάσεις. Έχετε, επίσης, στο νου σας ότι αυτά που λέτε στο γιατρό σας εμπίπτουν στο ιατρικό απόρρητο• κανένας άλλος δεν πρόκειται να τα μάθει.

Όταν, ανάμεσα στις επισκέψεις, προκύπτει ένα ερώτημα ή μια ανησυχία που δεν χρήζει άμεσου τηλεφωνήματος, γράφετέ το σε ένα σημειωματάριο και παίρνετέ το μαζί σας στο επόμενο ραντεβού σας. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να είστε βέβαιη ότι δεν θα ξεχάσετε να θέσετε όλα σας τα ερωτήματα και να αναφέρετε όλα σας τα συμπτώματα (κάτι που θα συμβεί αν δεν τα καταγράφετε• όπως θα ανακαλύψετε σύντομα, οι έγκυες γυναίκες φημίζονται για την αφηρημάδα τους)

Μη φοβάστε μήπως οι ανησυχίες σας θεωρηθούν ανόητες – όταν κάτι σας ανησυχεί, δεν είναι ανόητο. Εξάλλου, οι γιατροί και οι μαίες περιμένουν ότι οι μέλλουσες μαμάδες θα θέτουν πολλές ερωτήσεις, ειδικά αν πρόκειται για την πρώτη τους εγκυμοσύνη. Όταν πιάνετε το ακουστικό του τηλεφώνου ή όταν γράφετε το μήνυμα, πρέπει να είστε έτοιμη να εκφράσετε πολύ συγκεκριμένα τα συμπτώματά σας.

Όταν διαβάζετε (ή ακούτε) κάτι νέο στη μαιευτική, ρωτάτε το γιατρό σας –είναι συνήθως η καλύτερη πηγή πληροφοριών– αν το ενστερνίζεται.

Όταν ακούτε ή διαβάζετε κάτι διαφορετικό από αυτά που σας έχει πει ο γιατρός σας, μην το κρατάτε μέσα σας. Ζητάτε την άποψή του για ό,τι ακούσατε − όχι με προκλητικό τρόπο, αλλά για να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.

Ζητάτε επεξηγήσεις. προσπαθείτε να μάθετε τις ενδεχόμενες παρενέργειες ενός φαρμάκου που σας χορηγείται και αν υπάρχει μη φαρμακευτική εναλλακτική. Φροντίζετε να μαθαίνετε γιατί ο γιατρός σας ζητά μια εξέταση, τι περιλαμβάνει αυτή, τι κινδύνους επιφυλάσσει και πώς και πότε θα μάθετε τα αποτελέσματα.

Ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας ως προς το πρόγραμμα των επισκέψεων, την πρόσληψη βάρους, την ανάπαυση, την άσκηση, τα φάρμακα, τις βιταμίνες κλπ., Μην ξεχνάτε ότι η σωστή φροντίδα του ίδιου του εαυτού σας είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο της καλής προγεννητικής φροντίδας. γι’ αυτό, μόλις ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος ή, ακόμα καλύτερα, από τη στιγμή που θα αρχίσετε να προσπαθείτε να συλλάβετε, προσέχετε τον εαυτό σας όσο καλύτερα γίνεται, φροντίζοντας να αναπαύεστε και να ασκείστε αρκετά, να τρώτε καλά και να μένετε μακριά από οινοπνευματώδη, τσιγάρο και άλλες ουσίες και φάρμακα που δεν σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας.