Απόφραξή δακρυϊκού πόρου

Τα δάκρυα παράγονται συνεχώς σε μικρούς αδένες, οι οποίοι βρίσκονται στο άνω εξωτερικό τμήμα κάθε βλεφάρου. Αφού λιπάνουν το μάτι, κυλούν προς τις μικρές οπές που βρίσκονται στη ρινική πλευρά του βλεφάρου. Αυτές οι οπές είναι το σημείο εισόδου ενός πολύπλοκου παροχετευτικού συστήματος, μέσα από το οποίο τα δάκρυα περνούν στο οπίσθιο τμήμα της μύτης (γεγονός που εξηγεί τη ρινική συμφόρηση μετά το κλάμα). Σε ορισμένα βρέφη, ο ρινοδακρυϊκός πόρος (βλ. διπλανή φωτογραφία) αποφράσσεται εν μέρει ή πλήρως, προκαλώντας δακρύρροια. Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται πολλές εβδομάδες μετά τον τοκετό, καθώς το βρέφος παράγει πλέον περισσότερα δάκρυα.


Τι είναι η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου;

Τους πρώτους αρκετούς μήνες της ζωής, πολλά νεογέννητα και βρέφη εμφανίζουν δακρύρροια. Τα δάκρυα μπορεί να τρέχουν στο ένα ή και τα δύο μάγουλα, ενώ ορισμένες φορές συνοδεύονται από λευκό ή κιτρινωπό έκκριμα, το οποίο σχηματίζει κρούστα στην άκρη του ματιού, ιδίως μετά τον ύπνο. Το συνηθέστερο αίτιο αυτών των συμπτωμάτων είναι η απόφραξη του δακρυϊκού (ή ρινοδακρυϊκού) πόρου, που παρατηρείται σε ένα ποσοστό περίπου 5% των υγιών νεογέννητων.

Ευτυχώς, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η απόφραξη δεν απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Το πρόβλημα υποχωρεί στο 90% των παιδιών ηλικίας 18 μηνών χωρίς καμία θεραπευτική επέμβαση.


Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Παρόλο που η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου είναι συνήθης, και γενικά ακίνδυνη, σε ορισμένες περιστάσεις επιβάλλεται να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Η επιφάνεια του ματιού μπορεί να μολυνθεί. Σε αυτή την περίπτωση, το λευκό τμήμα του ματιού κοκκινίζει, ενώ παρατηρείται πηκτό, πράσινο έκκριμα. Αυτή η μόλυνση καλείται επιπεφυκίτιδα και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικές σταγόνες ή αλοιφές. Μια λιγότερο συνήθης μόλυνση πλήττει τον ρινοδακρυϊκό σάκο, που αποτελεί μέρος του ίδιου του ρινοδακρυϊκού πόρου. Αυτή η μόλυνση καλείται δακρυοκυστίτιδα, προκαλεί τοπική ερυθρότητα και οίδημα στη ρινική πλευρά του κάτω βλεφάρου και συνήθως απαιτεί χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα ή ενδοφλεβίως. Παρόλο που οι περισσότερες αποφράξεις υποχωρούν μόνες τους, σε ορισμένα παιδιά τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται. Αν το παιδί είναι ενός έτους και τα συμπτώματά του δεν υποχωρούν, επιβάλλεται να εξεταστεί από οφθαλμίατρο.


Πώς αντιμετωπίζεται η απόφραξη του δακρυϊκού πόρου;

Παρότι τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται θεραπεία, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν μια τεχνική που καλείται μασάζ του δακρυϊκού πόρου. Με καθαρά χέρια, πιέστε απαλά το κάτω βλέφαρο του μωρού προς τη γέφυρα της μύτης. Οι κινήσεις πρέπει να είναι καθοδικές, αποσκοπώντας στην παροχέτευση των δακρύων μέσω του πόρου. Ο γιατρός θα σας δείξει την τεχνική. Αν ο πόρος δεν ανοίξει μέσα σε ένα χρόνο, ο οφθαλμίατρος προβαίνει σε μια σύντομη χειρουργική επέμβαση που έγκειται στον καθετηριασμό του πόρου.