Μην πανικοβάλλεστε από τον «ιό του δυτικού Νείλου»


Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει το πρώτο κρούσμα ιού του Δυτικού Νείλου, που καταγράφηκε φέτος στην Αττική. Πρόκειται για μια γυναίκα ηλικίας 70 ετών, η οποία μετά από τσίμπημα κουνουπιού εμφάνισε κλινική εικόνα παρόμοια με αυτή της μηνιγγίτιδας.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η γυναίκα «νοσηλεύεται σε αρίστη κατάσταση και αναμένεται να εξέλθει εντός των επομένων ημερών από το νοσοκομείο», ενώ τονίζεται ότι αναμένεται συνέχιση της εμφάνισης περιστατικών στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος.

Ο "ιός του Δυτικού Νείλου" μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία.

Παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι η ηλικία (μέση ηλικία 62 -65 ετών).

Τα ήπιας μορφής συμπτώματα της λοίμωξης είναι ο πυρετός, η κεφαλαλγία, και η ατονία του ατόμου που έχει προσβληθεί

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά παρέχεται μόνο υποστηρικτική θεραπεία, με χορήγηση παροχή υγρών, υποστήριξη αναπνευστικού συστήματος, πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων.

Γι’ αυτό αν έχετε οποιαδήποτε υποψία ότι κάποιος από την οικογένειά σας, ή εσείς οι ίδιοι, έχετε προσβληθεί από τον ιό, αναζητήστε ιατρική συμβουλή.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έκανε την εμφάνιση του το 1999 και το 2008 εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα.
Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες, κουνουπιέρες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κουνουποκτονίες, καθαρισμός λιμναζόντων υδάτων).

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα παρακολουθεί στενά τα τυχόν περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).