Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν επιλέγουμε αυγά

Το αυγό είναι κατά γενική ομολογία πολύ σημαντικό σε ένα πλήρες διαιτολογιο για καθε παιδί, αλλά ακόμα πιο σημαντικός είναι ο τρόπος που το επιλέγουμε.

Τα αυγά δεν πρέπει να διατίθενται χωρίς πιστοποίηση από αμφιβόλου προέλευσης πηγές, καθώς είναι μία τροφή που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή.

Τα αυγά ενδεχεται να περιέχουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο που σχετίζεται με τροφικές δηλητηριάσεις.

Το mother.gr συγκέντρωσε για εσάς ορισμενες σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε, όταν αγοράζετε αυγά για την οικογένειά σας.

Στην ευρωπαϊκή αγορά τα μόνα αυγά που μπορούν να προσφέρονται για κατανάλωση στα σημεία λιανικής πώλησης είναι τα αυγά, που δεν έχουν υποστεί επώαση ή βρασμό και που εμπίπτουν στην "Κατηγορία Α" (στη συσκευασία μπορεί να αναγράφονται ή/και οι λέξεις "Φρέσκα αυγά").

Η "Κατηγορία Α" αναφέρεται σε αυγά φυσιολογικά (με καθορισμένο σχήμα), καθαρά, ανέπαφα (χωρίς ρωγμές ή άλλου είδους ραγίσματα), με μικρό αεροθάλαμο (μικρότερο των 6 χιλιοστών) και χωρίς οσμή από ξένα σώματα.

Οι παραγωγοί/κέντρα συσκευασίας αυγών πρέπει να παρέχουν πάνω στη συσκευασία και τις ακόλουθες πληροφορίες:

  1. Τον αριθμό των αυγών στη συσκευασία (π.χ. 6 αυγά).
  2. Τη μέθοδο παραγωγής (Συνήθη ή Κλωβοστοιχίας, Στρωμνής ή Αχυρώνα, Ελεύθερης βοσκής, Βιολογικά). Στην περίπτωση χρήσης αναβαθμισμένων/ διευθετημένων κλωβών μπορούν να αναγράφονται οι λέξεις «Αναβαθμισμένοι/ Διευθετημένοι κλωβοί».
  3. Την κατηγορία βάρους των αυγών: Για τις τέσσερις κατηγορίες βάρους ισχύουν ως «S» (small) (μικρότερο των 53 γραμμάριων), «Μ» (medium) (μεταξύ 53 και 63 γραμμαρίων), «L» (large) (μεταξύ 63 και 73 γραμμαρίων) και «XL» (extralarge) (μεγα¬λύτερο των 73 γραμμαρίων). Αντί των ψηφίων «S», «Μ», «L» και «XL» μπορούν να αναγράφονται οι λέξεις «μικρό» ή/και «βάρος μικρότερο των 53g», «μεσαίο» ή/και «βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 53gκαι μικρότερο των 63g», «μεγάλο» ή/και «βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 63gκαι μικρότερο των 73g», «πολύ μεγάλο» ή/και «βάρος ίσο ή μεγαλύτερο των 73g» αντίστοιχα.
  4. Την ένδειξη «Ανάλωση πριν από»: δηλαδή, την ημερομηνία που έχει καθορισθεί να υπολογίζεται με μέγιστο όριο την 28η μέρα μετά την ωοτοκία του αυγού. Η παραμονή, όμως, των αυγών στα σημεία λιανικής πώλησης δεν πρέπει να υπερβαίνει την 21η ημέρα από την ωοτοκία του αυγού.
  5. Το δεκαψήφιο αριθμό του κέντρου συσκευασίας, ο οποίος είναι αποτυπωμένος και στο κέλυφος του αυγού που βρίσκεται εντός της συσκευασίας.
  6. Το όνομα ή την εταιρική επωνυμία του κέντρου συσκευασίας αυγών.
  7. Την τιμή.
  8. Την επισήμανση ότι τα αυγά πρέπει «Να διατηρούνται με απλή ψύξη μετά την αγορά».
  9. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή αγοράς αυγών, που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών (π.χ. ω-3 λιπαρά οξέα) και θεωρούνται αυξημένης διαιτητικής αξίας.

Τα αυγά αυτά παράγονται από όρνιθες, που τρέφονται με διαφοροποιημένο σιτηρέσιο, το οποίο έχει συστατικά με αυξημένη περιεκτικότητα σε "ω-3" λιπαρά οξέα, μέρος των οποίων μεταφέρεται και στο αυγό.

Διαβάστε αύριο "Τι πρέπει να προσέχουμε στον τρόπο αποθήκευσης των αυγών και χρησιμοποίησής τους στο σπίτι".