Με χτυπάει, όταν δεν του κάνω το χατήρι



Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα μέσα σε μία οικογένεια. Το παιδί να ζητά κάτι, ο γονιός να μην ικανοποιεί το "θέλω" του και το παιδί να βάλει τα κλάματα ή να... χτυπήσει τον γονιό.

Μην ανησυχείτε, είναι φυσιολογική αυτή η αντίδραση. Όπως φυσιολογικό είναι να θέλετε να το σταματήσετε.

Την ώρα, που σας χτυπούν, οι κουβέντες σας δεν πιάνουν και επειδή τα παιδιά έχουν δύναμη και μπορεί να σας προκαλέσει οποιοδήποτε τραύμα καλό θα είναι να του πιάσετε το χέρι και να προσέχετε να μην τραυματιστεί κανείς από τους δύο σας.

Κάνετε ξεκάθαρο ότι στο σπίτι σας ΔΕΝ ΧΤΥΠΑΜΕ! Όχι με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις. Αν ήταν να πιάνουν τα λόγια τότε θα λέγαμε σ'ένα παιδί να μην χτυπά και θα το έκανε πράξη. Σταματήστε το την ώρα που σας χτυπά, αλλά μην ξεκινήσετε το μάθημα αμέσως. Αργότερα, όταν θα έχει καλμάρει λίγο, τότε πείτε του ότι καταλαβαίνετε πως θύμωσε, ότι προσπάθησε να το δείξει, αλλά με λάθος τρόπο. Βοηθείστε το να καταλάβει ποιος είναι ο σωστός τρόπος και μάθετέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του με λόγια και όχι με χτυπήματα.

Βρείτε χρόνο να μιλήσετε μαζί του και να μάθετε για ποιον λόγο εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά. Συνήθως στα πληγωμένα παιδιά, είναι πιο έντονο. Δεν σημαίνει ότι το έχετε πληγώσει εσείς, αλλά μπορεί να το έχει κάνει κάποιος άλλος.

Δείξτε στο παιδί ότι είστε ΕΚΕΙ, ΔΙΠΛΑ του και ότι μπορείτε να το βοηθήσετε.