Ωρα για τη μεγαλη απόφαση: πάμε ταξίδι!



Ερχεται Πάσχα...  και εσείς θέλετε να πάτε μία εκδρομή! Ναι, αλλά οι μέρες που όλα τα κάνατε την τελευταία στιγμή πέρασαν ανεπιστρεπτί! Και τι μ' αυτό; Θα προτιμήσετε να μείνετε στο σπίτι από το να πάρετε το μωρό σας... αγκαζέ και να φύγετε για όποιο προορισμό εσείς και ο σύντροφός σας έχετε σκεφτεί;

Φυσικά και δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά τα παιδιά σας, για να κουβαλούν τις δικές τους αποσκευές ή να πάνε στην κατασκήνωση το καλοκαίρι, για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας για περιπλάνηση ή για να εισακουστούν τα παρακάλια της γιαγιάς για μια επίσκεψή σας.

Αν και οι διακοπές με το μωρό σπάνια θα είναι ξεκούραστες και πάντα θα αποτελούν μια πρόκληση, μπορούν να είναι και εφικτές και διασκεδαστικές.

Ακολουθούν κάποια προκαταρτικά βήματα, που είναι συνετό να κάνετε για οποιοδήποτε ταξίδι με το μωρό:

  • Μην προγραμματίζετε να κάνετε πολλά. Ξεχάστε τα ταξίδια στα οποία βλέπατε σε χρόνο ρεκόρ έξι αστραφτερές πόλεις μέσα σε πέντε μέρες. Αντίθετα, ακολουθήστε έναν μέτριο ρυθμό και αφήστε άφθονο χρόνο στον οποίο να μην έχετε προγραμματίσει τίποτα — για μια μέρα στον δρόμο, για ένα επιπλέον απόγευμα στην παραλία ή για ένα πρω ινό στην πισίνα, αν τελικά το χρειαστείτε.
  • Πάρτε προφυλάξεις για την υγεία του. Αν πάτε στο εξωτερικό, ρωτήστε τον γιατρό για να είστε σίγουρη ότι τα εμβόλια του μωρού ισχύουν. Αν πρόκειται να πάτε σε εξωτικά μέρη, ίσως χρειάζεται να κάνετε όλοι σας ειδικά εμβόλια (για τύφο, για παράδειγμα) ή να πάρετε προληπτικά φάρμακα (για να προλάβετε την ελονοσία ή την ηπατίτιδα Α).
  • Πριν να κάνετε ένα μεγάλο ταξίδι, προγραμματίστε μια γενική εξέταση υγείας του μωρού, αν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία. Εκτός από το ότι θα σας καθησυχάσει ότι η υγεία του μωρού σας είναι καλή, η επίσκεψη θα σας δώσει μια ευκαιρία για να συζητήσετε με τον γιατρό για το ταξίδι που σχεδιάζετε και για να του απευθύνετε όλα τα ερωτήματα που διαφορετικά θα σας βασάνιζαν, όσο θα ήσαστε μακριά!
  • Αν το μωρό σας παίρνει φάρμακα, εξασφαλίστε ότι έχετε αρκετά για το ταξίδι, συν μια συνταγή σε περίπτωση που χαθούν τα αποθέματα, χυθούν ή καταστραφούν. Αν πηγαίνετε σε κάποιο μέρος που μπορεί να εμφανιστούν στομαχικές διαταραχές, ζητήστε να σας γράψει και μια συνταγή για τη διάρροια.
  • Χρονομετρήστε το ταξίδι σας. Ποια ώρα της μέρας ή της νύχτας θα αρχίσετε το τα ξίδι σας θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από το πρόγραμμα του μωρού και από το πώς αντιδράει στις αλλαγές, από τον τρόπο που θα ταξιδέψετε, τον προορισμό σας και από το πόση ώρα θα χρειαστεί για να φτάσετε εκεί. Αν το μωρό σας από συνήθεια αποκοιμιέται στο αυτοκίνητο και σχεδιάζετε ένα μακρύ ταξίδι οδικώς, προγραμματίστε, αν είναι δυνατόν, να κάνετε την περισσότερη οδήγηση το διάστημα που θα κοιμόταν κανονικά — το μεσημέρι ή τη νύχτα, για να αποφύγετε την γκρίνια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μπορεί να φαίνεται ότι το να φτάσετε στον προορισμό σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είναι το πιο λογικό. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Για ένα ζωηρό μωρό, για παράδειγμα, μια πτήση με ενδιάμεσους σταθμούς, η οποία αφήνει κάποιον χρόνο για να ξεδώσετε ανάμεσα στο ταξίδι, ίσως να είναι καλύτερη από μια μεγάλη απευθείας πτήση.
  • Κάποιες εταιρείες, ιδίως στις πτήσεις εξωτερικού, προσφέρουν βρεφικές τροφές, μπιμπερό, πάνες και καρότσια. Ρωτήστε γι' αυτά τα πράγματα, όταν κάνετε τις κρατήσεις σας.
  • Κανονίστε την κατάλληλη θέση. Αν ταξιδεύετε με αεροπλάνο, προσπαθήστε να κάνετε κράτηση θέσεων που να έχουν μεγάλο χώρο μπροστά. Έτσι, θα έχετε επιπλέον χώρο για να μετακινείστε και το μωρό θα μπορεί να κοιμηθεί ή να παίξει στα πόδια σας. Αν δεν είναι διαθέσιμες, ζητήστε θέσεις στον διάδρομο — μπορεί να περνάτε πολύ χρόνο περπατώντας πάνω-κάτω.
  • Κλείστε από πριν δωμάτια. Ίσως να υποθέτετε ότι όταν ταξιδεύετε οδικώς σε επο χές μη αιχμής, οι κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία δεν θα είναι απαραίτητες, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Ενημερώστε το ξενοδοχείο ότι έχετε μωρό και ζητήστε να μάθετε για τις διευκολύνσεις που παρέχει.
  • Αν πρόκειται εκεί που θα πάτε να περπατήσετε, πάρτε μαζί σας έναν μάρσιππο, αν το μωρό είναι μικρό. Θα ελευθερώσει τα χέρια σας.
  • Ένα ελαφρύ καρότσι με ομπρέλα είναι απαραίτητο για ένα μεγαλύτερο μωρό.
  • Ένα κάθισμα αυτοκινήτου, για τα ταξίδια με το αυτοκίνητο από το οποίο δεν θα βγάζετε το μωρό σας, όσο και αν κλαίει! Να θυμάστε ότι είναι θέμα της ασφάλειάς του.

Πηγή: Τι να περιμένεις τον πρώτο χρόνο, Εκδόσεις Διόπτρα