Όταν το παιδί σάς φέρνει σε δύσκολη θέση


Θυμάστε τη χαρά που νιώσατε όταν το μωράκι σας πρόφερε τις πρώτες του λεξούλες; Από τότε πέρασαν 2-3 χρόνια, το παιδάκι σας μιλάει πλέον καθαρά και μάλιστα υπάρχουν φορές που τα λεγόμενα του μπορούν να σας κάνουν να κοκκινίσετε από ντροπή και να ψάχνετε ένα μέρος για να κρυφτείτε!

Τα νήπια δεν γνωρίζουν ακόμα τις κοινωνικές συμβάσεις, που διέπουν τις συμπεριφορές των ενηλίκων. Οι πράξεις και κυρίως τα λόγια τους χαρακτηρίζονται από τον αυθορμητισμό και την αθωότητα της ηλικίας τους. Πάντα λένε αυτό που βλέπουν και αισθάνονται χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς να καταλαβαίνουν ότι, για παράδειγμα, προσβάλλουν κάποιον ή αποκαλύπτουν κάτι που πρέπει να μείνει μυστικό.

Πόσες φορές δεν έχετε έρθει σε δύσκολη θέση, όταν το παιδάκι σας έδειξε κάποιον στην παιδικά χαρά, φωνάζοντας «μαμά, κοίτα πόσο χοντρός είναι» ή όταν είπε σε κάποιον γνωστό « η μαμά και ο μπαμπάς χτες τσακώθηκαν και η μαμά έκλαιγε» ή όταν κάνει επίδειξη στο φίλο του στον παιδικό σταθμό λέγοντας «εμένα η μαμά θα μου πάρει καινούριο ποδήλατο, γιατί έχουμε πολλά λεφτά, ενώ εσείς δεν έχετε ».

Αν θέλετε να αποφύγετε τα παραπάνω, καλό είναι να σκεφτείτε τα εξής:
  • Πείτε στο παιδί σας ότι δεν είναι σωστό να δείχνουμε με το δάχτυλο ή να κοιτάμε έντονα κάποιον που είναι κάπως διαφορετικός από εμάς.
  • Εξηγείστε του ότι κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του εξωτερικά χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος, κλπ), αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ο χαρακτήρας του, δηλαδή πόσο καλός είναι.
  • Ξεκαθαρίστε στο παιδί ότι δεν επιτρέπεται να κοροϊδεύουμε κανέναν.
  • Τονίστε του ότι με τη συμπεριφορά του μπορεί να στεναχωρήσει έναν άλλο άνθρωπο και ρωτήστε το πως θα ένιωθε αν κάποιος έλεγε κάτι για εκείνο.
  • Μάθετε στο παιδί σας ότι δεν πρέπει να μιλάμε για χρήματα, γιατί πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα.
  • Μην συζητάτε μπροστά του πράγματα που θέλετε να κρατήσετε μυστικά, καθώς το πιο πιθανό είναι τα αποκαλύψει στο πιο ακατάλληλο πρόσωπο την πιο ακατάλληλη στιγμή.

Να θυμάστε ότι τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν έχουν την πρόθεση να προσβάλλουν κανέναν, γι’ αυτό και δεν έχει νόημα να τα τιμωρήσετε. Αντίθετα χρησιμοποιείστε τον διάλογο για να τα βοηθήσετε να καταλάβουν πώς πρέπει να φέρονται.