Όταν το παιδί φοβάται να μπει στη θάλασσα


Μια στιγμή είναι αρκετή για να φοβηθεί ένα παιδί τη θάλασσα. Λίγο νερό στα μάτια ή στο στόμα, ένα απότομο κυματάκι ή μια κάπως άγαρμπη βουτιά και εκεί που το μικρό σας παλαιότερα δεν έλεγε να βγει από τη θάλασσα, αν πρώτα δεν μελάνιαζαν τα χείλη του και δεν «μούλιαζαν» τα δαχτυλάκια του, τώρα αρνείται πεισματικά να μπει για μπάνιο.

Αν αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση με το παιδί σας, είναι πολύ σημαντικό να μην το πιέσετε, αλλά να προσπαθήσετε με έξυπνο και ήρεμο τρόπο να το βοηθήσετε να ξεπεράσει το φόβο του και να κολυμπήσει ξανά. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε:
  • Μην το μαλώνετε και μην το κοροϊδεύετε. Το παιδί σας φοβήθηκε και χρειάζεται λίγο χρόνο για να νιώσει πάλι έτοιμο. Με τις φωνές και τα ειρωνικά σχόλια δεν πρόκειται να το κάνετε να νιώσει καλύτερα.
  • Επικεντρωθείτε στο παιχνίδι. Καθίστε στην άκρη της θάλασσας και παίξτε μαζί του. Πετάξτε πετρούλες, φτιάξτε κάστρα, γεμίστε κουβαδάκια με νερό, πλατσουρίστε. Θα δείτε ότι σταδιακά το ίδιο το παιδί από μόνο του, θα θελήσει να βουτήξει στο νερό.
  • Ξεκινήστε από την αρχή. Μπορεί το παιδί σας να ήταν έτοιμο να βγάλει εντελώς τα μπρατσάκια, πριν συμβεί αυτό που τον τρόμαξε. Ωστόσο, αφού βλέπετε ότι φοβάται, ξεκινήστε σαν να είναι η πρώτη του φορά στη θάλασσα. Μπείτε μαζί κρατώντας το από το χέρι ή αγκαλιά, αν είναι πιο μικρό, και μην το αφήσετε παρά μόνο όταν σας το ζητήσει εκείνο.
  • Προτιμήστε μια σχετικά ήσυχη παραλία. Αν είναι εφικτό, διαλέξτε μια πιο απομακρυσμένη παραλία που δεν είναι πλημμυρισμένη από κόσμο. Έτσι το παιδί δεν θα νιώθει ότι γίνεται θέαμα και ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω του.

Να θυμάστε ότι ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω υπομονή και προσπάθεια από την πλευρά σας, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπει το παιδί στη θάλασσα αυτοβούλως, επειδή ξεπέρασε το φόβο του και όχι καταναγκαστικά, επειδή το πιέζετε εσείς.