Σούπα με μύδια





Τα έχουμε φάει στον ατμό, τηγανητά, κοκκινιστά… και με ένα σορό άλλες παραλλαγές. Σούπα όμως δύσκολα βρίσκει κανείς με μύδια. Πρόκειται για ένα εκλεκτό πιάτο, που αναδεικνύει όλα τα αρώματα των μυδιών, το οποίο όμως δε χρειάζεται πολύωρη παραμονή της νοικοκυράς στην κουζίνα. Είναι εξαιρετικό. Δοκιμάστε το!


Υλικά για 4 άτομα

1 ½ κιλό μύδια φρέσκα
1 ½ ποτήρι του νερού κρασί (450γρ)
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη κόκκινη γλυκιά πιπεριά ψιλοκομμένη
50γρ φρέσκο βούτυρο
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 γεμάτες κουταλιές αλεύρι
450γρ νερό (2 φλιτζάνια)
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος 35%
0,25γρ σαφράν (ζαφορά)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε καλά τα μύδια εξωτερικά, τρίβοντάς τα με ένα σφουγγαράκι σκληρό. Στη συνέχεια τραβάμε και βγάζουμε τα γένια που προεξέχουν, ενώ πετάμε όσα μύδια δεν είναι καλά κλεισμένα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 5 κουταλιές της σούπας κρασί και μόλις αρχίζει να βράζει, προσθέτουμε τα μύδια. Τα αφήνουμε σκεπασμένα για 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια βγάζουμε και πετάμε όσα από αυτά δεν έχουν ανοίξει.

Αφήνουμε το ζωμό να ηρεμήσει για 10 λεπτά και μετά τον μεταγγίζουμε σε μπολ με μια κουτάλα, προσέχοντας να μείνει στον πάτο της κατσαρόλας η άμμος που μπορεί να έχουν βγάλει τα όστρακα. Κατόπιν βγάζουμε τα μύδια από τα κελύφη τους, αλλά φυλάμε και μερικά ολόκληρα για το σερβίρισμα.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι. Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε το αλεύρι, το ζωμό των μυδιών και το υπόλοιπο κρασί, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει το μίγμα. Αφού περάσουν 5 λεπτά, προσθέτουμε το νερό, καθώς και το σαφράν, το οποίο έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τη σούπα σε σιγανή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τα μύδια. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και τη διακοσμούμε με 1-2 μύδια με τα κελύφη τους σε κάθε πιάτο. Τελειώνοντας τρίβουμε λίγο πιπέρι από πάνω.

Καλή απόλαυση

Χρυσούλα Καραγεωργίου