Έντονοι ρυθμοί από άγχος ή φταίει ο θυρεοειδής;


Υπερθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής παράγει περισσότερες ορμόνες από όσες χρειάζεται το σώμα. Αποτελεί τον ιατρικό όρο που περιγράφει οποιαδήποτε κατάσταση κατά την οποία, παράγεται μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή, επειδή αυτός υπερλειτουργεί.

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, σε σχήμα πεταλούδας, που βρίσκεται εξωτερικά στο κάτω μπροστινό μέρος του λαιμού. Η δουλειά του είναι να φτιάχνει μια ορμόνη που ονομάζεται θυροξίνη. Η ορμόνη αυτή χρειάζεται ιώδιο για να παρασκευαστεί και υπάρχει σε δύο μορφές: την Τ4 (κυρίως) και την Τ3, ανάλογα με το αν περιέχει 4 ή 3 μόρια ιωδίου αντίστοιχα. Η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από έναν αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, ονομάζεται υπόφυση και εκκρίνει TSH.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αποθηκεύονται στο θυρεοειδή, φτάνουν μέσω του αίματος σε κάθε ιστό και κύτταρο του σώματος και είναι απαραίτητες για τη σωστή τους λειτουργία. Εάν τα επίπεδά τους λοιπόν στο αίμα είναι ψηλά, κάθε λειτουργία του σώματος τείνει να επιταχυνθεί. Έτσι, μπορεί να εμφανίζονται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο
-Μυϊκή αδυναμία-ειδικά στα χέρια και τους μηρούς, που πολλές φορές δυσκολεύει την άρση βαρέων αντικειμένων ή την ανάβαση σκάλας
-Τρεμούλιασμα στα χέρια
-Αυξημένη εφίδρωση, δυσανεξία στη ζέστη
-Ταχυκαρδία και αρρυθμίες στην καρδιά, με αυξημένο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προδιάθεση
-Απώλεια βάρους με φυσιολογική ή και αυξημένη όρεξη
-Υπερδραστήριο έντερο, ενίοτε και διάρροια
-Λέπτυνση δέρματος, εύθραυστα μαλλιά
-Στις γυναίκες παρατηρούνται διαταραχές στον κύκλο ή και διακοπή της περιόδου
-Στους άνδρες διογκώνεται το στήθος (γυναικομαστία), εμφανίζουν διαταραχές στη στύση ή ακόμα και στην ποιότητα του σπέρματός τους

Ο υπερθυρεοειδισμός αρχίζει συνήθως αργά και τα συμπτώματα μπορεί αρχικά να εκληφθούν ως απλή νευρικότητα λόγω στρες. Εάν το άτομο προσπαθεί να χάσει βάρος με δίαιτα, μπορεί να μείνει ευχαριστημένο με την επιτυχία του, μέχρι ο υπερθυρεοειδισμός, ο οποίος έχει επιταχύνει την απώλεια βάρους, να προκαλέσει και άλλα προβλήματα!

Διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν την υπερλειτουργία του. Η πιο συχνή αιτία υπερθυρεοειδισμού είναι η νόσος του Graves. Στην νόσο αυτή, το ίδιο το σύστημα της ανοσίας του οργανισμού, επιτίθεται στον θυρεοειδή και προκαλεί τη διόγκωση του και την υπερλειτουργία του, με συμπτώματα όπως την εξόγκωση των οφθαλμών και τα φλεγμαίνοντα βλέφαρα. Κάποιοι ασθενείς έχουν διόγκωση στο μπροστινό μέρος του λαιμού, λόγω ύπαρξης μεγάλου θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλη).

Άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς που μπορεί να προκαλέσουν υπερθυρεοειδισμό είναι:

-Κάποιοι όζοι του θυρεοειδούς, που μπορεί να υπερλειτουργούν
-Οξεία, επώδυνη θυρεοειδίτιδα, που συνήθως οφείλεται σε ιούς
-Η θυρεοειδίτιδα της λοχείας

Η υποψία για την παρουσία υπερθυρεοειδισμού συνήθως μπαίνει από τα συμπτώματα, σε συνδυασμό με ευρήματα από την εξέταση από το γιατρό. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εξετάσεις αίματος για τις ορμόνες του θυρεοειδούς, όπου βρίσκουμε υψηλά επίπεδα των ορμονών Τ3 και Τ4 και χαμηλά επίπεδα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης TSH.

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από:

- Την αιτία του υπερθυρεοειδισμού
- Την ηλικία
- Τη φυσική κατάσταση
- Τη σοβαρότητα της νόσου και
- Το αν προκαλεί ή όχι έντονα συμπτώματα και επιπλοκές (όπως εξόφθαλμο)

Κάθε είδος θεραπείας έχει πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και παρενέργειες. Σε αρκετές περιπτώσεις, η τελική επιλογή εξαρτάται από τον ίδιο τον ασθενή και την ανταπόκριση που έχει στην εκάστοτε θεραπεία που του συστήνει ο θεράπον ιατρός του.

Στις θεραπείες συγκαταλέγονται: τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, το ραδιενεργό ιώδιο, η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς, όπως και κάποια άλλα φάρμακα.


Πηγή: CapitalHealth