Γενέθλια κεκάκια ...αλλιώτικα από τα άλλα!



Την ημέρα που τα παιδιά μας έχουν τα γενέθλιά τους, πάντα θέλουμε να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, νόστιμο, αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικό για τους μικρούς φίλους του αγγέλου μας.

Αυτά τα κεκάκια, αποτελούν μια καταπληκτική ιδέα μιας μαμάς, που μαγειρεύει εκπληκτικά, κάνει με τα δυο της τα χεράκια απίστευτα πράγματα για τις αγαπημένες της κόρες, και που μας εμπιστεύτηκε για τη μοιραστούμε με όλες τις υπόλοιπες μαμάδες που λατρεύουν να ασχολούνται με την κουζίνα.

Υλικά για 12 κεκάκια


1 φλιτζάνι + 2 κουταλιές αλεύρι
1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
μια πρέζα αλάτι
1/4 φλιτζανιού κακάο
1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό
1/2 φλιτζάνι βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια υγρή βανίλια (ή σκόνη)
1/2 φλιτζάνι creme fraiche

Για το γλάσο
200 γραμμάρια κουβερτούρα ψιλοκομμένη
125 γραμμάρια τυρί κρέμα
1/4 φλιτζανιού βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 + 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
3 κουταλιές κακάο
μια πρέζα αλάτι
1/2 φλιτζάνι creme fraiche

Για τη διακόσμηση
1 πακέτο Oreo cookies
1 σακουλάκι m&m’ s

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το κακάο και το ζεστό νερό. Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, αναμειγνύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.

Αφού βγάλουμε το μείγμα μας από την φωτιά, το βάζουμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα. Το χτυπάμε μέχρι να κρυώσει για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και το μείγμα μας από κακάο και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με την creme fraice, σε πολύ χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Ισομοιράζουμε το μείγμα στις θήκες φόρμας για cupcakes, γεμίζοντάς τα 3/4 κάθε θήκης.

Ψήνουμε έως ότου τα κεκάκια ροδίσουν στους 180οC. Όταν αρχίσουν να μυρίζουν σαν κέικ, τοποθετούμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή, σημαίνει ότι τα κεκάκια είναι έτοιμα.

Για το γλάσο

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν, χτυπάμε το τυρί κρέμα με το βούτυρο να αφρατέψουν σε μίξερ για 3-4 λεπτά. Σταδιακά προσθέτουμε την άχνη, το κακάο και το αλάτι. Ρίχνουμε την λιωμένη σοκολάτα (έχουμε σιγουρευτεί ότι είναι κρύα) και την creme fraiche.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και γαρνίρουμε τα κεκάκια χρησιμοποιώντας κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ένα μαχαίρι.

Αν το γλάσο βγει πολύ υγρό το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί! Επίσης, αντί για creme fraiche μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. Ωστόσο, η creme fraiche κάνει το γλάσο να είναι όσο πρέπει γλυκό, και όχι λιγωτικό!

Για τη διακόσμηση τώρα, απλά ανοίγουμε τα μπισκοτάκια στη μέση και στολίζουμε με τα καραμελάκια, όπως ακριβώς στη φωτογραφία!


Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Χρυσούλα Καραγεωργίου