Πορτοκαλο-ραβανό-πιτα!




Το ραβανί είναι ένα υπέροχο γλυκό, όπως επίσης είναι και η πορτοκαλόπιτα. Όταν όμως τα ενώσει κανείς και τα κάνει ένα, το αποτέλεσμα είναι μαγικό, σιροπιασμένο και απολαυστικό!

Υλικά

Για την πίτα
1 ½ κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
½ κουταλάκι σόδα
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κούπα γιαούρτι
2 κουταλιές λικέρ Grand Marnier
1 κούπα ζάχαρη
½ κούπα λιωμένο βούτυρο
6 αυγά

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τα έξι πρώτα υλικά, καθώς και τη μισή ζάχαρη σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να σταθούν για 30’. Παράλληλα, χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, ώσπου να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Αναμιγνύουμε τα δύο μείγματα και στρώνουμε τη ζύμη που θα προκύψει σε καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη τετράγωνη φόρμα (ή φόρμα σιλικόνης) με πλευρά 25εκ. Ψήνουμε στο φούρνο για 30΄περίπου, στους 200 οC.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Σταματάμε να ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 7΄λεπτά.
Αφού βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να «τραβήξει» και σερβίρουμε.

Συνοδεύεται υπέροχα με παγωτό!


Καλή απόλαυση
Χρυσούλα Καραγεωργίου