Ποια είναι η σωστή χρήση του κινητού από τα παιδιά!



Το κινητό αποτελεί σύμβολο ενηλικίωσης για τα παιδιά.


Αποτελεί το πρώτο τεχνολογικό αντικείμενο που έχουν στην κατοχή και χρήση τους. Έχουν ακόμα και τον “δικό τους αριθμό τηλεφώνου”. Με αυτή την έννοια, η συσκευή του κινητού στο χέρι ενός παιδιού εντάσσεται στην ανάγκη του για τη δημιουργία μiας δικής του ιδιαίτερης ταυτότητας, ιδιαίτερα στην εφηβεία.

Το κινητό είναι ο διαμεσολαβητής της επικοινωνίας των παιδιών και εφήβων.


Σήμερα, τα παιδιά έχουν μια νέα μορφή επικοινωνίας μεταξύ τους, μέσα από το κινητό τηλέφωνο. Η επικοινωνία δεν σταματά ποτέ, αλλά ξετυλίγεται μέσα από αλληλουχίες μηνυμάτων, με τους δικούς τους κώδικες και τη δική τους γλώσσα. Αυτή η διαφορετική γλώσσα ανταποκρίνεται στην ανάγκη τους να διαφοροποιήσουν τον εαυτό τους από τους μεγάλους και να έχουν δική τους ταυτότητα.

Το κινητό είναι για το παιδί ένα μέσο αυτονομίας.


Τα παιδιά μέσω αυτού έχουν την αίσθηση ότι διαχειρίζονται, χωρίς παρεμβάσεις το καθημερινό τους πρόγραμμα, κανονίζουν ραντεβού με τους φίλους τους, μιλάνε με όποιον και όσο θέλουν, χωρίς τον έλεγχο ή την επίβλεψη του γονιού απαραίτητα.

Εδώ παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ οι γονείς θεωρούν ότι με το κινητό τηλέφωνο μπορούν να ελέγχουν τα παιδιά τους, αντίθετα οι έφηβοι πιστεύουν ότι το κινητό τους βοηθά να αισθανθούν ελεύθεροι και να απομακρυνθούν από τον έλεγχο των γονιών τους.

Αρνητικές Επιπτώσεις


Η υπερβολική χρήση του κινητού έχει αρνητικές επιπτώσεις όταν:

  • Οι γονείς δεν είναι σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν το πώς επικοινωνεί το παιδί τους, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα.
  • Οι γονείς δε συζητούν με τα παιδιά τους για τις επαφές και δραστηριότητες που έχουν μέσω τηλεφώνου και έτσι χάνουν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί του συναισθήματα και ενδιαφέροντα.
  • Το παιδί επικοινωνεί υπερβολικά μέσω του τηλεφώνου, περιορίζοντας τις πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές που έχει με τους φίλους του.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;


Να περνούν περισσότερο χρόνο ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με τα παιδιά τους & να τα ενθαρρύνουν να έχουν και ζωντανές, πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές με τους φίλους τους, όχι μόνο μέσω του κινητού και του Internet!

Wind