Πώς να αντιμετωπίσετε τα ατυχήματα των διακοπών


Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τα παιδιά έχουν μικρά ατυχήματα. Για την αντιμετώπιση τους τα μόνα που χρειάζεστε είναι ψυχραιμία και ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο, που θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας σε κάθε εσάς εξόρμηση στη θάλασσα.
  • Τσίμπημα τσούχτρας. Βγάλτε το παιδί από τη θάλασσα και ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό πάνω στο σημείο που το τσίμπησε η τσούχτρα. Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε άμμο με τη χούφτα σας και πολύ απαλά να τρίψετε την περιοχή. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, γιατί μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που τυχόν έχουν μείνει στο δέρμα. Στη συνέχεια βάλτε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή, αν δεν έχετε, ένα παγωμένο μπουκάλι με νερό και μετά αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα.
  • Αχινός. Βγάλτε το παιδί από τη θάλασσα, χωρίς να πατήσει το πόδι του κάτω και πιέσει ακόμα περισσότερο τα αγκάθια προς τα μέσα. Χρησιμοποιείστε μια λιπαρή ουσία για να μαλακώσουν τα αγκάθια, π.χ. baby-oil και βγάλτε τα με ένα τσιμπιδάκι. Στη συνέχεια απολυμάνετε την περιοχή με οξυζενέ για να μην μολυνθεί. Εάν δεν καταφέρετε να απομακρύνετε όλα τα αγκάθια από το δέρμα, μην αγχώνεστε, αφού με τον καιρό θα αποβληθούν μόνα τους.
  • Ρινορραγία. Το καλοκαίρι, με την πολλή ζεστή είναι σύνηθες να ανοίγει η μύτη των μικρών παιδιών. Μην βάλετε το παιδί να ξαπλώσει ή να γείρει το κεφάλι του προς τα πίσω, γιατί έτσι το αίμα θα πηγαίνει στο στόμα του προκαλώντας του ναυτία και εμετό, αλλά αντίθετα ζητήστε του να σκύψει μπροστά, ώστε το αίμα να τρέχει προς τα εμπρός. Έπειτα, πιέστε με τον αντίχειρα και το δείχτη του χεριού σας το μαλακό τμήμα της μύτης του, ασκώντας σταθερή πίεση για 10 λεπτά συνεχώς. Όταν σταματήσει η ρινορραγία, το παιδί δεν θα πρέπει να πειράξει την μύτη του, να τρέξει ή να παίξει για λίγες ώρες.