Οι πολύωρες πτήσεις αποκαλύπτουν πιθανα προβλήματα υγείας




Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνες για τους ανθρώπους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, καθώς επίσης και για εκείνους που έχουν κάνει πρόσφατα κάποια χειρουργική επέμβαση.

«Οι αλλαγές στο περιβάλλον και τη φυσιολογία του σώματος που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου αεροπορικού ταξιδιού, μπορούν να ανακινήσουν την επιδείνωση μιας προϋπάρχουσας καρδιακής ή αναπνευστικής δυσχέρειας», ανέφερε ο Δρ Mark Gendreau και η ομάδα του.

«Οι άνθρωποι πρέπει να ελεγχθούν από τους θεράποντες ιατρούς τους, για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχουν πριν κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι», μας συμβουλεύει.

Η πτώση της πίεσης, καθώς το αεροπλάνο φθάνει στο μέγιστο ύψος πτήσης, καθιστά πιο δύσκολη τη συλλογή οξυγόνου από το αίμα. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την μείωση του κορεσμού του οξυγόνου, αλλά για ανθρώπους με ασθένειες για τις οποίες πρέπει να έχουν εξ αρχής στο αίμα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, όπως το εμφύσημα ή η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Οι θεράποντες ιατροί τους, συνήθως τους συμβουλεύουν να φορούν μάσκα με οξυγόνο κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου ταξιδιού.

Άτομα που έχουν εγχειριστεί και κάνουν αεροπορικό ταξίδι σύντομα, μπορεί να αντιμετωπίσουν επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα. Αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν για ιατρικούς λόγους, επί παραδείγματι όταν κάποιος πηγαίνει στον Καναδά για να κάνει διορθωτική επέμβαση όρασης με λέιζερ ή στη Λατινική Αμερική για πλαστική χειρουργική. «Όταν κάνετε μια χειρουργική επέμβαση, πρέπει πάντα να ρωτάτε το χειρουργό σας πότε θα ήταν ασφαλές να ταξιδέψετε», μας συμβουλεύει ο Δρ Gendreau.

Οι πτήσεις που ονομάζουμε μεγάλης απόστασης, και είναι αυτές που διαρκούν πάνω από οκτώ ώρες, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο παρουσίασης ενός ενδεχόμενου θρόμβου ο οποίος ξεκινάει από τα πόδια. Οι πιθανότητες δημιουργίας του, κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων, τετραπλασιάζονται για το μέσο άνθρωπο, ενώ άτομα με προβλήματα πηκτικότητας του αίματος διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση πρέπει ο ταξιδιώτης: να είναι καλά ενυδατωμένος, να αποφύγει τον καφέ και το οινόπνευμα πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης, να σηκώνεται και να περπατά μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, να τεντώνεται και να κάνει ελαφριές ασκήσεις στο κάθισμά του. «Για τους περισσότερους ανθρώπους αυτά είναι επαρκή για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος», προσθέτει ο Δρ Gendreau.

Όσον αφορά τις ασθένειες οι οποίες είναι μεταδοτικές, όπως η γρίπη για παράδειγμα, οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Ενώ οι πτήσεις μπορούν να εξαπλώσουν μια ασθένεια γεωγραφικά κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, ο κίνδυνος για μόλυνση τον συνεπιβατών περιορίζεται μόνο σε αυτούς που κάθονται σε απόσταση δύο σειρών από το προσβεβλημένο άτομο. Υπάρχουν ειδικά φίλτρα μέσα στις καμπίνες των αεροπλάνων, τα οποία κάνουν τον αέρα πολύ πιο ασφαλή από οποιοδήποτε άλλο μέρος μαζικής μεταφοράς, όπως το λεωφορείο ή το μετρό.





Πηγή: CapitalHealth