Είμαστε αυτό, από το οποίο έχουμε τραφεί...




Αυτή η ρήση είναι αποδεκτή κατά κοινή ομολογία, αλλά πόσοι απο εμάς την έχουμε ως γνώμονα για την διατροφή των παιδιών μας; Μάθετε τις 5 πλεον απαραίτητες τροφές στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό τους!

Στην κορυφή βρίσκεται το γάλα

Το γάλα λοιπόν, για τα 7-10 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, θα πρέπει να πρωταγωνιστεί σε τουλάχιστον ένα από τα γεύματά του. Παραδοσιακά προτιμάται στο πρωινό ώστε να λαμβάνει το παιδί τα απαραίτητα ποσά ενέργειας για τις δραστηριότητες που ακολουθούν.

Μέσω του γάλακτος τα παιδιά εξασφαλίζουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες (λίπος, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) ενώ επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, που είναι πολύ απαραίτητα για τη ανάπτυξη του σκελετού, των μυών και παράλληλα βοηθά στην πρόληψη ασθενειών.


Ύστερα συναντάμε τα φρούτα

...τους "γευστικούς και πολύχρωμους συμμάχους" στην υγεία των παιδιών. Πλούσια πηγή σε βιταμίνες Α, Β, Ε, C, ιχνοστοιχεία, και μέταλλα. Να τονίσουμε πως τα φρούτα βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής και τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν 4-5 μερίδες ημερησίως.

Ιδανικές επιλογές φρούτων για τα παιδιά το φθινόπωρο:

  • Ακτινίδιο: Άκρως θρεπτικό φρούτο, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης A, B, C και μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Είναι ένας καρπός πλούσιος σε κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τέλος βοηθάει στη βελτίωση της όρασης λόγω της αντιοξειδωτικής ουσίας που περιέχει την ρουτεΐνη.
  • Μήλο: Ένα φρούτο ιδανικό για μικρούς και μεγάλους μιας και προσφέρει τα μέγιστα σε όλες τις ηλικίες. Περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C και ωφέλιμα μέταλλα για τον οργανισμό.
  • Πορτοκάλι: Το φρούτο που υπάρχει στο ράφι όλων των μαμάδων και δικαίως συμβαίνει αυτό μιας και είναι ένα φρούτο που τα παιδιά αγαπούν και ταυτόχρονα λαμβάνουν από αυτό 'γερές δόσεις' βιταμίνης C η οποία βοηθάει τα μέγιστα στην καλή υγεία του δέρματος, των οστών, των ούλων ενώ επίσης προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Επόμενη και άκρως απαραίτητη τροφή για τα παιδιά είναι το ψάρι

Εξαιρετικά πλούσια πηγή σε φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ω3 πολυακόρεστα λιπαρά, βιτ. A,C,E,D,B και Β6 (απαραίτητη για σύνθεση αμινοξέων και παραγωγή ενέργειας). Βοηθάει ακόμα πολύ στη διατήρηση της καλής όρασης!

Σύμφωνα με τους παιδιάτρους, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν ψάρι δύο φορές την εβδομάδα, μία εκ των οποίων να είναι ψάρια με ω3 λιπαρά όπως: τόνος, κολιός, σαρδέλα, σολομός.


Ακολουθούν τα όσπρια

Μια πανάρχαια τροφή μιας και έχει αποδειχθεί ότι η καλλιέργεια τους άρχισε σχεδόν παράλληλα με αυτή των δημητριακών. Αποτελούν μια πολύ πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ενώ οι βιταμίνες που περιέχουν είναι τέλεια απορροφήσιμες από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπορεί να έχουν τη φήμη πως είναι δύσπεπτα, οι γιατροί όμως ξεκαθαρίζουν πως ένας υγιής οργανισμός χωνεύει και απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά τους, οπότε για τους παρθένους οργανισμούς των παιδιών είναι ιδανική τροφή.


Δημητριακά

Είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται, για τη διατροφή του ανθρώπου.
Τα δημητριακά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες:
  • στα σιτηρά
  • στα οσπριοειδή
  • και στα ελαιώδη

Εμείς, όσον αναφορά τη διατροφή των παιδιών, θα πρέπει να δίνουμε έμφαση στο σιτάρι, στο καλαμπόκι και οπωσδήποτε στη βρόμη. Η βρόμη είναι γνωστή για την πλούσια περιεκτικότητα της στη βιταμίνη του συμπλέγματος Β, σε μεταλλικά στοιχεία, σε ιχνοστοιχεία και σε φυτικές ίνες. Μια μερίδα 40γρ. βρόμης είναι αρκετή ώστε να καλύψει το 20% των ημερήσιων αναγκών ενός παιδιού σε φυτικές ίνες.

Αποτελεσματικοί τρόποι για να κάνουμε ένα παιδί που δεν συμπαθεί τις νιφάδες βρόμης να τις καταναλώσει είναι να του προσφέρουμε ένα σνακ με γιαούρτι, διάφορα αποξηραμένα φρούτα, μέλι και βρόμη. Μια επίσης καλή λύση είναι να αντικαθιστούμε στα μπιφτέκια το ψωμί ή την φρυγανιά με ίση ποσότητα βρόμης!!