Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη



Ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή συστήνουν όλοι οι ειδικοί σε μία εγκυμονούσα, προκειμένου και να μην δει τις ενδείξεις στη ζυγαριά της να… εκτοξεύονται στα ύψη, αλλά ταυτόχρονα και να λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες, ώστε να μην λείψει τίποτα από το έμβρυο.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές, που πρέπει να αποφεύγετε. Ποιες είναι αυτές;

• Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου, όπως τα σκυλόψαρα και ο ξιφίας.

• Μη παστεριωμένο γάλα και παράγωγά του, καθώς μπορεί να περιέχουν το βακτήριο της λιστερίας.

• Μαλακά τυριά, όπως καμαμπέρ, μπρι και φέτα, εκτός κι αν παράγονται με παστεριωμένο γάλα.

• Χοτ ντογκ και κονσέρβες λάντσιον μιτ, εκτός κι αν ζεσταίνονται μέχρι να βγάλουν ατμούς.

• Ωμά οστρακοειδή και ψάρια (συγνώμη ΟΧΙ σούσι).

• Ωμό κρέας (ξεχάστε το ταρτάρ).

• Ωμά αυγά.

• Λαχανικά, που δεν έχουν πλυθεί.



Τι μπορείτε να καταναλώνετε με… μέτρο;

• Καφεΐνη. Το πολύ μία μικρή κούπα καφέ ή δύο κούπες τσάι την ημέρα.

• Αλάτι.

• Τηγανητά.

• Γλυκαντικές ουσίες.

Αντίθετα βάλτε στο διαιτολόγιό σας:

• Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

• Πρωτεΐνη

• Ξηρούς καρπούς

• Παστεριωμένο γάλα και παράγωγά του

Μπορείτε μαζί με τον μαιευτήρα σας να συζητήσετε τις ανάγκες σας και να καταρτίσετε ένα διαιτολόγιο, που θα σας δίνει τις βιταμίνες, που χρειάζεστε και δεν θα σας «στερεί» το παραμικρό.