Πώς θα γίνετε καλύτεροι γονείς






Σίγουρα το να είναι κάποιος γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι «κανόνες» της κοινής λογικής, που θα σας κάνουν να έχετε επιτυχία στην… αποστολή σας, αν τους ακολουθήσετε.


• Συντονιστείτε

Τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από εκείνον, που μεγαλώσατε εσείς, όταν δεν υπήρχε διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα και tablet, αλλά μόνο μία τηλεόραση και ένα βίντεο. Τώρα, που τα παιδιά σας είναι συνεχώς με αυτά τα ηλεκτρονικά μηχανήματα, έχετε ιδέα τι παρακολουθούν και με τι ασχολούνται;

«Συντονιστείτε», λοιπόν, με τον κόσμο των παιδιών σας. Ανακαλύψτε ποιες είναι οι αγαπημένες τους παιδικές εκπομπές, ποια τραγούδια προτιμούν και επιλέγουν στο YouTube. Βοηθήστε τα να «σερφάρουν» με ασφάλεια στο ίντερνετ.


• Μιλήστε

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι τα παιδιά, που αντιμετωπίζουν προβλήματα μάθησης και επικοινωνίας, προέρχονται από οικογένειες, στις οποίες οι γονείς δεν ασχολούνται με την ανατροφή τους.

Μην σταματάτε, λοιπόν, να τους μιλάτε, να τους θέτετε ερωτήματα, αλλά και να δίνετε απαντήσεις στα δικά τους. Μιλάτε με λογική και φροντίζετε να χρησιμοποιείτε συνώνυμες λέξεις με εκείνες, που ήδη γνωρίζουν, αλλά να τους τις εξηγείτε ταυτόχρονα.


• Συζητάτε τα… ανούσια

Πώς περιμένετε να κάνετε μία κουβέντα με τα παιδιά σας για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, εάν νωρίτερα δεν έχετε καταφέρει να μιλήσετε για κάτι λιγότερο σημαντικό.

Ξεκινήστε με τα απλά και ανούσια και έτσι θα έρθετε κοντά, θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους και θα σας «ανοίξουν» την καρδιά τους, όταν θα υπάρχει και κάτι πιο σοβαρό στη ζωή τους.

• Να θυμάστε τον ρόλο σας

Τα παιδιά έχουν φίλους, στους οποίους μιλούν, δεν θέλουν εσάς να έχετε τον ρόλο του φίλου και δεν πρέπει κιόλας. Θέλουν να είστε μία… ηγετική φυσιογνωμία και να γνωρίζουν τα όρια στη σχέση σας. Εάν προσπαθείτε να είστε μόνο φίλοι με τα παιδιά σας, κινδυνεύετε να σας… καβαλήσουν. Να θυμάστε ότι είστε το πρότυπό τους. Εάν λαμβάνετε τις σωστές αποφάσεις, θα σας ακολουθήσουν και θα κάνουν το ίδιο.

• Επιτρέψτε τους να κάνουν λίγο… κουμάντο

Πρέπει και τα παιδιά να έχουν το δικαίωμα της βούλησης και του αυτοπροσδιορισμού από μικρή ηλικία, αρκεί να γνωρίζουν ότι για κάθε ενέργειά τους ακολουθούν συνέπειες, καλές ή κακές.

Ενθαρρύνετέ τα να λαμβάνουν αποφάσεις. Δείξτε τους τον τρόπο σκέψης και επιβραβεύστε τα ή τιμωρήστε τα, όταν πρέπει.