Το νεογέννητο μωρό μου κλαίει... Τι μπορεί να θέλει;


Τα βρέφη κλαίνε. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο επικοινωνούν. Στην αρχή μπορεί να είναι δύσκολο, με τον καιρό θα συνηθίσετε το κλάμα του μωρού σας και θα καταλαβαίνετε τι θέλει από τον τρόπο με τον οποίο θα κλαίει! Σύντομα θα μάθετε να προβλέπετε τις ανάγκες του παιδιού και θα σταματάτε το κλάμα του.

Οι παρακάτω είναι οι πιο κοινοί λόγοι για τους οποίους κλαίνε τα βρέφη. Αν το μικρό σας κλαίει, ξεκινήστε να μελετάτε τη λίστα και οι πιθανότητες είναι ότι θα βρείτε τη λύση.

Κλαίει γιατί μπορεί να πεινάει. Μόλις μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας θέλει να φάει. Σε λίγο καιρό θα γίνετε αρκετά καλή στο να το ταΐζετε το μωρό σας πριν ξεκινήσει να κλαίει. Αλλά όταν κλαίει, ελέγξτε πρώτα αν είναι πεινασμένο. Το φαγητό μπορεί να μην σταματήσει αμέσως το κλάμα, αλλά αφήστε το μωρό σας να συνεχίσει να τρώει αν το θέλει. Κάποιες φορές, το βρέφος σας συνεχίζει να κλαίει ακόμα και μετά που ξεκινάτε να το ταΐζετε. Εσείς συνεχίστε το τάισμα, θα σταματήσει όταν το στομάχι του γεμίσει.

Κλαίει γιατί είναι βρεγμένο. Κάποια βρέφη σε αφήνουν αμέσως να καταλάβεις πότε πρέπει να αλλάξει η πάνα. Κάποια άλλα δεν ενοχλούνται όταν οι πάνες τους λερώνονται επειδή αισθάνονται ζεστά και άνετα. (Οι γονείς εκπλήσσονται συχνά όταν σηκώνουν το βρέφος και ανακαλύπτουν ότι κάθονται με λερωμένη πάντα χωρίς να κάνουν ούτε ένα ήχο). Αυτό ελέγχεται εύκολα και η λύση του είναι απλή.

Κλαίει γιατί αισθάνεται κρύο ή ζέστη. Στα νεογέννητα αρέσει η αίσθηση να είναι τυλιγμένα με ρούχα, να κρατούνται ζεστά. (Κατά κανόνα, πρέπει να φοράνε ένα επιπλέον στρώμα ρούχων από εσάς για να αισθάνονται άνετα). Όποτε το παιδί σας αισθάνεται κρύο, όπως όταν το ξεντύνετε για να αλλάξετε πάνα, θα σας εκφράσει τη δυσαρέσκειά του κλαίγοντας. Θα μάθετε πώς να αλλάζετε γρήγορα μια πάνα και Θα ξαναντύνετε το παιδί σας για να το ηρεμήσετε μέχρι να σταματήσει το κλάμα. Προσέξτε να μην το ντύσετε υπερβολικά ζεστά, γιατί είναι πιθανό να παραπονεθεί για τη ζέστη κι έτσι δεν θα κλάψει για αυτό το λόγο έντονα.

Κλαίει γιατί θέλει αγκαλιά.
Τα βρέφη χρειάζονται πολλά χάδια. Τους αρέσει να βλέπουν τα πρόσωπα των γονιών τους, να ακούνε τις φωνές τους, να ακούνε την καρδία τους, και μπορούν ακόμα και να εντοπίζουν τη μοναδική τους οσμή (ιδιαίτερα το γάλα της Μαμάς). Μετά το τάισμα, το ρέψιμο και το άλλαγμα, πολλά βρέφη θέλουν απλά να τα κρατήσετε. Ίσως να αναρωτιέστε αν «κακομαθαίνετε» το παιδί σας κρατώντας το τόσο πολύ, αλλά κατά τους πρώτους μήνες ζωής δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Κλαίει γιατί κουράστηκε. Ενώ τα νεογέννητα φαίνεται να ευχαριστιούνται την πολλή προσοχή, μπορούν εύκολα να κουραστούν. Ίσως διαπιστώσετε ότι το μωρό σας κλαίει περισσότερο απ’ ότι συνήθως μετά από πολλές επισκέψεις στο τέλος μιας γεμάτης ημέρας. Τα νεογέννητα μωρά δυσκολεύονται να φιλτράρουν όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνουν, τα φώτα, το θόρυβο, το να περνούν από αγκαλιά σε αγκαλιά, και μπορεί να μην αντέξουν την πολλή δραστηριότητα που τα κατακλύζει. Το νεογέννητο μωρό σας κλαίει για να σας πει ότι είναι κουρασμένο. Μεταφέρετέ το σε ένα ήρεμο και ήσυχο μέρος, προσφέρετέ του μια διέξοδο για λίγο, και μετά δέστε αν μπορείτε να το κοιμίσετε.

Κλαίει γιατί δεν αισθάνεται καλά. Αν μόλις ταΐσατε το μωρό σας και είστε σίγουρη πως είναι στεγνό και δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και ακόμα κλαίει, ίσως είναι καλά να ελέγξετε τη θερμοκρασία του για να σιγουρευτείτε ότι δεν είναι άρρωστο. Το κλάμα ενός άρρωστου παιδιού τείνει να ξεχωρίζει από το κλάμα της πείνας ή της αναστάτωσης, και σύντομα θα μάθετε να ξεχωρίζετε πότε το παιδί σας «απλά δεν ακούγεται καλά» και χρειάζεται γιατρό.

Κλαίει χωρίς λόγο. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως πολλά νεογέννητα αναπτύσσουν περιόδους που είναι ανήσυχα και δεν ηρεμούν εύκολα. Αυτές οι περίοδοι μπορούν να διαρκούν από λίγα λεπτά κλάματος και το μωρό σας δείχνει δύσκολο να παρηγορηθεί, μέχρι πλήρως ανεπτυγμένους κολικούς. Ο κολικός ορίζεται ως απαρηγόρητο κλάμα για τουλάχιστο τρεις ώρες ημερησίως, τουλάχιστο τρεις μέρες την εβδομάδα.




Πηγή: govastileto.gr