Το νερό είναι το καλύτερο ποτό για το παιδί σας!


Το νερό στα παιδιά καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του σώματος σε σχέση με τους ενήλικες. Συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες, όπως στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και στη πέψη των τροφών. Καθημερινά, οι απώλειες υγρών από το σώμα μέσω του ιδρώτα, της αναπνοής, των ούρων και των κοπράνων πρέπει να αντισταθμίζονται μέσω της πρόσληψης υγρών. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ιδιαίτερα αυξημένος κατά την παιδική ηλικία, αφού τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας.

Το σώμα ενός νεογέννητου αποτελείται κατά 75% από νερό, που σημαίνει ότι η πρόσληψη υγρών αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για την ισορροπημένη ανάπτυξη του οργανισμού του. Μια σημαντική ακόμα παράμετρος για το πόσο μπορεί να διψά το μωρό σας, είναι και η φυσική και σωματική του δραστηριότητα. Ένα παιδί που αγωνίζεται να κάνει τα πρώτα σταθερά του βήματα σίγουρα διψάει περισσότερο από ένα βρέφος που τον περισσότερο χρόνο κοιμάται.

Ένα μωρό έξι μηνών χρειάζεται ημερησίως 150 ml υγρών για κάθε κιλό του βάρους του. Δηλαδή, ένα παιδάκι που ζυγίζει 6-7 κιλά πρέπει να πίνει τουλάχιστον ένα λίτρο. Στους υπολογισμούς σας πρέπει να περιλαμβάνονται τα πάντα, όχι μόνο το νερό, αλλά και οι χυμοί, τα αφεψήματα, το γάλα που έχει καταναλώσει.

Ένα παιδί ηλικίας ενός έτους πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 130 ml υγρών την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους του. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από τις διατροφικές του συνήθειες. Έτσι, εάν η διατροφή του είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χρειάζεται μικρότερο συμπλήρωμα υγρών σε σχέση με τα παιδάκια που τρώνε κυρίως πιο ξηρές τροφές. Τα παιδιά λοιπόν, πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν υγρά αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να διατηρούνται επαρκώς ενυδατωμένα.

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό επίσης, να αναγνωρίζονται τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης που είναι η κούραση, ο πονοκέφαλος, η ξηροστομία, η μυϊκή αδυναμία και η ζαλάδα και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, τόσο στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς όσο και στο σπίτι από τους γονείς. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ή άλλα άτομα από το περιβάλλον του παιδιού να προσφέρουν, συχνά, υγρά στα παιδιά.

Επιπλέον, οι γονείς μπορούν να προσφέρουν στο παιδί τους κάτι να πιει πριν από το σχολείο και το απόγευμα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ θα πρέπει καθημερινά να προσφέρουν και ένα παγουράκι/μπουκαλάκι νερό για να έχει το παιδί μαζί του, ώστε να καταναλώσει στο διάλειμμα στο σχολείο. Τέλος, η διατροφή των παιδιών πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με αρκετά τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η κατανάλωση νερού είναι μια πολύ καλή επιλογή για την ενυδάτωση των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό ενυδατώνει χωρίς να παρέχει ενέργεια ή να βλάπτει την οδοντική υγιεινή. Το γάλα αποτελεί, επίσης, μια καλή επιλογή για τα παιδιά και προσφέρει εκτός από ενυδάτωση και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Β.

Από την άλλη πλευρά, ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα που μπορεί να προσφέρουν νερό για την ενυδάτωση των παιδιών, μπορεί παράλληλα να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη τερηδόνας, εάν καταναλώνονται συχνά. Τέτοια είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη αλλά και οι χυμοί, ειδικά όσοι από αυτούς έχουν πρόσθετη ζάχαρη. Για το λόγο αυτό συστήνεται να δίνεται προσοχή στις ετικέτες των χυμών και να προτιμώνται οι χυμοί που αναγράφουν ότι είναι 100% φυσικοί.

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, παρόλο που προσφέρουν νερό χωρίς να παρέχουν ενέργεια, δεν αποτελούν καλή επιλογή για την ενυδάτωση των παιδιών καθώς περιέχουν καφεΐνη. Επιπλέον, αρκετά ποτά από τις κατηγορίες των αναψυκτικών και των χυμών, μπορεί να είναι ελαφρώς όξινα και να προκαλέσουν διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών, εάν καταναλώνονται συχνά. Τέλος, τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως το τσάι και ορισμένα ενεργειακά ποτά, έχουν μια ήπια διεγερτική δράση, η οποία μπορεί να κάνει ευερέθιστα τα παιδιά και για αυτό δεν συστήνεται να καταναλώνονται στην παιδική ηλικία.





Πηγή: govastileto.gr