Γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα...


Μπορεί πολλοί να το έχετε συνδυάσει με το Πάσχα, αλλά είναι ΛΑΘΟΣ. Ένα γεμιστό τσουρέκι με σοκολάτα ταιριάζει σε κάθε εποχή του χρόνου και κάθε ώρα της ημέρας. Πώς θα το φτιάξετε;

 

Λαχταριστό τσουρέκι με σοκολάτα


 

 

 



Υλικά για 3 μέτρια τσουρέκια με σοκολάτα:

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
  • 250 γραμμάρια βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 380 γραμμάρια γάλα
  • 340 γραμμάρια ζάχαρη
  • 75 γραμμάρια νωπή μαγιά (θα τη βρείς στους φούρνους της γειτονιάς σου)
  • ξύσμα από τρια πορτοκάλια
  • 1 δόση (1 μικρό φακελάκι) μαχλέπι
  • 1 σφηνάκι λικερ μαστίχα ή μισό κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα

 



Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας:


  • 250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 250 γραμμάρια λευκή σοκολάτα κουβερτούρα

 



Υλικά για την επικάλυψη:


  • 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
  • 100 γραμμάρια τριμμένα αμύγδαλα

 

Εκτέλεση της ζύμης


Λιώστε τη νωπή μαγιά σε χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια σας. Χτυπήστε τη ζάχαρη και τα αυγά στο μιξερ, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά. Λιώστε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.


Σε μια λεκάνη βάλτε το αλεύρι,τη μαστίχα,το μαχλέπι και το ξύσμα απο τα πορτοκάλια.Προσθέστε το βούτυρο,το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη,το γάλα και τη μαγιά και  ζυμώστε καλά τη ζύμη.

Όταν η ζύμη μαλακώσει αρκετά και  έχει μια απαλή υφή,σκεπάστε τη με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες, σε ζεστό περιβάλλον,μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.


Όταν φουσκώσει, χωρίστε τη σε τρία ίσα μέρη και ανοίξτε το καθένα σε εναν αλευρωμένο πάγκο. Το πάχος του πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.

 

Πάρτε τη σοκολάτα και απλώστε τη πάνω σε κάθε φύλο ζύμης. Έχετε 2 επιλογές. Ή θα τρίψετε τη σοκολάτα και θα τη πασπαλίσετε στη ζύμη για να λιώσει στον φούρνο,ή θα τη λιώσετε στο μπεν μαρί,πρώτα και μετά θα την αλείψετε πάνω στη ζύμη.


Αφού βάλετε και τη σοκολάτα,ρολάρετε στριφογυριστά τη κάθε ζύμη και τοποθετήστε τη κάθε μια σε βουτυρωμένα ταψάκια ή με αντικολλητικό χαρτί.

Αφήστε τα τσουρεκάκια να ξεκουραστούν για μισή ώρα ακόμα σε θερμοκρασία δωματίου. Αλείψτε το κάθε τσουρέκι με αυγό και αμύγδαλο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.


Πηγή: www.ediva.gr