Γιατί βήχει το παιδί και πώς να το αντιμετωπίσετε


O χειμώνας φέρνει όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και πολλές ιώσεις και το συχνότερο σύμπτωμά τους είναι ο βήχας. Ο παιδικός βήχας είτε είναι ξερόβηχας ή υγρός βήχας ή νυχτερινός που είναι επίμονος, πάντοτε ανησυχεί τους γονείς κυρίως λόγω της μακρόχρονης διάρκειάς του. Ο βήχας μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα από μόνος του αλλά, εάν επιμένει τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας.

Διαβάστε τα «είδη» του βήχα που μπορεί να έχει το παιδί σας και πώς να το ανακουφίσετε

Ξηρός βήχας. Ο ξηρός βήχας μοιάζει με γάβγισμα σκυλιού και έχει μεταλλικό ήχο. Συνήθως οφείλεται σε λαρυγγίτιδα. Άλλη πιθανή αιτία ξερού βήχα είναι η αλλεργία. Είναι ο μόνος βήχας που μπορείτε να ξεχωρίσετε με βεβαιότητα, αφού είναι πολύ χαρακτηριστικός. Ο ξηρός, βήχας χωρίς έκκριση βλεννών, είναι πολύ συχνός σε παιδιά έως 3 ετών γιατί έχουν πολύ στενούς κι ευερέθιστους αεραγωγούς. Για να τον αντιμετωπίσετε μπορείτε να βγάλτε το παιδί στο μπαλκόνι ή στη βεράντα ή στον κήπο καθώς ο κρύος αέρας βοηθά στη χαλάρωση των αεραγωγών και, κατά συνέπεια, καταπραΰνει τον ενοχλητικό βήχα. Το ίδιο κάνουν και οι υδρατμοί. Κάντε το παιδί ένα ζεστό ντους και, αφού τελειώσει, μείνετε μαζί του για λίγο μέσα στο γεμάτο από υδρατμούς μπάνιο. Τέλος, οι γιατροί συμβουλεύουν την κατανάλωση υγρών για να ενυδατώνεται και να μαλακώνει ο λαιμός. Δώστε λοιπόν στο παιδί να πίνει πολύ νερό.

Υγρός βήχας. Υγρός είναι ο βήχας που συνδυάζεται με έκκριση βλεννών. Συνήθως συνοδεύεται και από συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, υγρά μάτια, παραγωγή βλέννας και έλλειψη όρεξης. Η συνηθέστερη αιτία, είναι το κοινό κρυολόγημα, που δυστυχώς τα παιδιά κολλάνε κατά μέσο όρο, έξι έως δέκα φορές τον χρόνο. Για να ανακουφίσετε το παιδί από το βήχα καλό είναι να δίνετε στο παιδί πολλά υγρά να πίνει, να κάνετε πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό ή να δώσετε κάποιο αποχρεμπτικό σιρόπι. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Νυχτερινός βήχας. Είναι πολύ κοινό να παρατηρείται επίμονος βήχας τις βραδινές ώρες. Συνήθως ο βήχας κατά τη διάρκεια της νύχτας οφείλεται σε κοινό κρυολόγημα. Μπορεί να έχει κλείσει η μύτη του παιδιού, αυτό να κοιμάται άθελά του με ανοιχτό στόμα, κι έτσι, ο φάρυγγας να στεγνώνει και να ερεθίζεται. Αυτού του είδους ο βήχας δεν είναι ανησυχητικός για την υγεία του παιδιού αλλά κουράζει και εκνευρίζει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς, γιατί πολλές φορές διαρκεί αρκετές ημέρες. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπισή του, αφού οφείλεται σε ιό που κάνει τον κύκλο του και υποχωρεί. Προκειμένου να σταματήστε το νυχτερινό βήχα και να ξεκουράσετε το παιδί σας για να έχει ένα πιο ευχάριστο ύπνο, καλό θα είναι να το ξυπνήσετε και να ανασηκώσετε το μαξιλάρι του. Αν πρόκειται για κρυολόγημα, συνίστανται υγρά και αποχρεμπτικά σιρόπια αφού συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας. Εάν ο νυχτερινός βήχας επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα,σημαντικό είναι να εξεταστεί η πιθανότητα παιδικού άσθματος, καθώς είναι νένα από τα συνηθέστερα συμπτώματά του.

Γενικά, οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως στην περίπτωση που το παιδί βήχει, αλλά ταυτόχρονα η διάθεσή του και η όρεξή του είναι φυσιολογικές, μάλλον δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Σύμφωνα με τους γιατρούς , ανησυχητική είναι και η περίπτωση που ο βήχας συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, πόνο στο στήθος ή εμετούς. Πρέπει όμως να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, αν παρ’ όλες τις προσπάθειές σας, ο βήχας συνεχίζεται για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Οι γονείς καλό θα ήταν να μην χορηγούν φάρμακα (π.χ. εισπνεόμενα) αυτοβούλως, αλλά κατόπιν εξέτασης από τον παιδίατρο. Αν ο βήχας οφείλεται σε κάποιο κρυολόγημα βοηθούν πολύ τα υποστηρικτικά μέτρα, όπως συχνές πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό, η χορήγηση άφθονων υγρών για τη ρευστοποίηση των εκκρίσεων, τα ζεστά αφεψήματα με μέλι κ.τ.λ.




Πηγή: govastileto.gr