Ψυχοσωματικά προβλήματα στα παιδιά



Στην εποχή μας με τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας και το έντονο άγχος πολλοί ενήλικες εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ωστόσο αυτή η σωματοποίηση των συναισθημάτων δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ενηλίκων, αλλά, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, μπορεί να παρουσιαστεί και στα μικρά παιδιά.

Με τον όρο «ψυχοσωματικά συμπτώματα» εννοούμε μια σειρά συμπτωμάτων που δεν οφείλονται σε κάποια οργανική ή παθολογική αιτία, αλλά καθαρά σε ψυχολογικά αίτια. Το γεγονός όμως ότι δεν έχουν παθολογική εξήγηση, δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτά ή ότι το άτομο προσποιείται. Αντίθετα είναι αληθινά, ο ασθενής τα βιώνει έντονα και υποφέρει από αυτά.

Στα παιδιά τα ψυχοσωματικά προβλήματα εμφανίζονται με την μορφή πονοκεφάλων, στομαχόπονων, δυσκοιλιότητας, νυχτερινή ενούρησης, δερματικών εξανθημάτων, δυσκολίας στον ύπνο κλπ. Μπορεί να οφείλονται σε πάρα πολλά πράγματα, όπως είναι το άγχος του αποχωρισμού από τους γονείς, η δυσκολία ένταξης στο σχολικό περιβάλλον, η ζήλεια για το καινούριο αδερφάκι, η θλίψη για έναν θάνατο στην οικογένεια, η ανασφάλεια και το άγχος που ακολουθεί ένα διαζύγιο κλπ.

Τα μικρά παιδιά που βιώνουν έντονα τα παραπάνω συναισθήματα, χωρίς να μπορούν να τα εκφράσουν και να αποφορτιστούν από αυτά, είναι πολύ πιθανόν να τα σωματοποιήσουν και να παρουσιάσουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Για να τα βοηθήσετε θα πρέπει να σκεφτείτε τα εξής:
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και κάντε στο παιδί τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε αρχικά να βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για κάτι ψυχοσωματικό και όχι οργανικό.
  • Παρατηρήστε πόσο συχνά εμφανίζονται τα συμπτώματα και προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποια είναι η αιτία που τα πυροδοτεί.
  • Επικοινωνήστε ουσιαστικά με το παιδί σας και βοηθήστε το να εκφράσει τα καταπιεσμένα συναισθήματα του και να βρει λύση στο πρόβλημα που το απασχολεί.
  • Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας με υπομονή και κατανόηση, αλλά αν δείτε ότι τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.