Πώς τα παιδικά πάρτι έγιναν πεδίο ανταγωνισμού των γονιών



Τα τελευταία χρόνια ένα καινούριο πεδίο ανταγωνισμού έχει κάνει την εμφάνιση του μεταξύ των γονιών και αυτό είναι τα παιδικά πάρτι. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα πάρτι γενεθλίων μοιάζουν σαν να έχουν χάσει το νόημα τους και να έχουν μετατραπεί σε «υπερπαραγωγές» με αποκλειστικό σκοπό να εντυπωσιάσουν όχι τα παιδιά, αλλά τους άλλους γονείς!

Η εποχή που για να θεωρηθεί ένα πάρτι επιτυχημένο αρκούσαν μια κλασσική τούρτα, λίγοι καλοί φίλοι και τα μεζεδάκια της μαμάς φαίνεται πώς έχει παρέλθει. Σήμερα το πάρτι πρέπει να έχει θέμα, να γίνει σε συγκεκριμένο χώρο (π.χ. παιδότοπο), να είναι καλεσμένα όλα τα παιδάκια της τάξης, μαζί με τα αδερφάκια τους και φυσικά να υπάρχει κάποιος διασκεδαστής για να τα απασχολήσει.

Το μενού θα πρέπει να είναι πλούσιο, η τούρτα εντυπωσιακή, τα παιχνίδια πολλά και όσο γίνεται πιο πρωτότυπα, ενώ φεύγοντας κάθε παιδάκι θα πρέπει να πάρει το δωράκι του. Συνολικά για την οργάνωση ενός σύγχρονου πάρτι γενεθλίων απαιτείται πλέον πολύς χρόνος και κυρίως πολύ χρήμα, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζει τον κατώτατο μισθό στη χώρα μας!

Φυσικά για τις οικογένειες που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, όλα τα παραπάνω είναι απολύτως θεμιτά. Δυστυχώς όμως ακόμα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία είτε για λόγους ανταγωνισμού (να διοργανώσουν το "καλύτερο πάρτι"), είτε για να μην δείξουν ότι υστερούν ή για να εξασφαλίσουν τη δημοφιλία τους παιδιού τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στα πρώτα γενέθλια του παιδιού, όταν δηλαδή το μωρό δεν καταλαβαίνει και πολλά πράγματα, οι γονείς δεν διστάζουν να καταφύγουν σε υπερβολές για να εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους τους. Φυσικά το πως θα επιλέξει να γιορτάσει ο καθένας τη γέννηση του παιδιού του είναι μια καθαρά υποκειμενική υπόθεση, ωστόσο να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν χρειάζονται ακριβά δώρα και πάρτι- υπερπαραγωγές για να νιώσουν ξεχωριστά.