Αναγνωρίστε τα συμπτώματα οστρακιάς και αντιμετωπίστε την


Η οστρακιά οφείλεται σε ένα μικρόβιο που λέγεται β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος. Το μικρόβιο αυτό παράγει μια ουσία (τοξίνη) η οποία προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα στα ευαίσθητα παιδιά. Όλα τα παιδιά ωστόσο δεν αναπτύσσουν οστρακιά.

Το παιδί που έχει μολυνθεί μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς ή πονόλαιμο. Το εξάνθημα εμφανίζεται δυο μέρες μετά, ξεκινά από το λαιμό και το πρόσωπο ενώ αφήνει ανεπηρέαστη την περιοχή γύρω από το στόμα. Επίσης, το εξάνθημα παρουσιάζεται πρώτα κάτω από τις μασχάλες και στους βουβώνες. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε όλο το σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες οι οποίες δίνουν την εντύπωση του βελούδου. Εξαφανίζεται αν το πιέσετε με το χέρι.

Γύρω από τις αρθρώσεις στα παιδιά με οστρακιά μπορεί να παρατηρήσετε κόκκινες γραμμές.Το εξάνθημα διαρκεί 4-5 μέρες και σταδιακά εξαφανίζεται ξεφλουδίζοντας το δέρμα. Η γλώσσα στα παιδιά με οστρακιά στην αρχή είναι άσπρη, στη συνέχεια γίνεται κατακόκκινη και η επιφάνεια της μοιάζει με την επιφάνεια της φράουλας. Οι αμυγδαλές του παιδιού με οστρακιά είναι κόκκινες και καλυμμένες με πύο και οι αδένες στο λαιμό τους μπορεί να είναι διογκωμένοι.

Η οστρακιά είναι μία ασθένεια που μεταδίδεται μέσω των εκκρίσεων της μύτη ή του λαιμού. Επίσης, ένα παιδί μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε επαφή με το δέρμα αρρώστου παιδιού ή αν μοιραστεί μαζί με το άρρωστο παιδί την ίδια πετσέτα ή άλλα ρούχα.

Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο με οστρακιά τότε χρειάζεται οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος ίσως ζητήσει να γίνουν κάποιες εξετάσεις (όπως καλλιέργεια εκκρίσεων από τις αμυγδαλές) για να επιβεβαιώσει την παρουσία του μικροβίου. Μαζί με το αντιβιοτικό μπορεί να συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα για την περιποίηση του δέρματος. Επίσης,
  • ελέγξτε τη θερμοκρασία του παιδιού σας και ρίξτε τον πυρετό με αντιπυρετικά φάρμακα.
  • φροντίστε έτσι ώστε το άρρωστο παιδί με οστρακιά να μην έρχεται σε στενή επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ειδικά αν υπάρχουν βρέφη.
  • εσείς ή όποιος άλλος φροντίζει το παιδί σας πρέπει να πλένει τα χέρια του για να μην μεταφέρει το μικρόβιο.
  • προσφέρετε στο παιδί μπόλικα υγρά, μαλακά φαγητά γιατί συνήθως τα παιδιά αυτά δυσκολεύονται να καταπιούν.
  • αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού με οστρακιά.


Πηγή: govastileto.gr