Πώς θα αυξήσετε την παραγωγή μητρικού γάλακτος


Το να έχετε αρκετό γάλα για να μπορέσετε να ταΐσετε το βρέφος και να του δώσετε όλα τα θετικά του μητρικού γάλακτος είναι ο στόχος για κάθε μανούλα. Πώς θα αυξήσετε όμως την παραγωγή;

Διαβάστε τις συμβουλές του mother.gr προς όλες τις μητέρες που θηλάζουν και είναι αποφασισμένες να κάνουν αυτό το «δώρο» στα μικρά τους για όσο περισσότερο καιρό μπορούν.

Θηλάστε, θηλάστε, θηλάστε.

Όσο περισσότερο θηλάζετε τόσο περισσότερο μητρικό γάλα θα παράγει ο οργανισμός σας. Το καλύτερο είναι να προσπαθείτε να θηλάζετε ανά δύο ώρες, δηλαδή 10-12 φορές μέσα στην ημέρα, όσο κι αν είναι κουραστικό. Επίσης, φροντίστε να θηλάζετε και να είστε και οι δύο γυμνοί, με μία κουβέρτα γύρω σας, καθώς έτσι απελευθερώνονται ορμόνες, που αυξάνουν την παραγωγή του γάλακτος.

Να αλλάζετε πλευρά

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ισόποσα και τις δύο «πηγές». Αλλάζετε πλευρά τουλάχιστον 2-3 φορές σε κάθε θηλασμό, ειδικά εάν το παιδί σταματά ή αποκοιμιέται.

Αποφύγετε πιπίλα και μπιμπερό

Εάν χρησιμοποιείτε πιπίλα ή μπιμπερό με «ξένο» γάλα, τότε δεν ακολουθείτε τον 1ο κανόνα, που λέει ότι όσο πιο συχνά θηλάζετε τόσο περισσότερο μητρικό γάλα έχετε.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Εάν δεν τρέφεστε σωστά και δεν πίνετε αρκετό νερό, τότε το σώμα σας δε θα έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να παράξει γάλα. Μπορεί να θέλετε να χάσετε άμεσα τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης, αλλά την περίοδο του θηλασμού πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική στη διατροφή σας.

Πίεση στήθους

Να κάνετε μασάζ στο στήθος σας την ώρα του θηλασμού. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να φέρει το πλούσιο σε λιπαρά γάλα στο στόμα του βρέφους σας.

Ζέστη

Κάντε ένα ζεστό ντους ή τοποθετήστε ζεστές κομπρέσες επάνω στο στήθος σας, λίγα λεπτά πριν από το θηλασμό. Έτσι θα αυξήσετε τη ροή του γάλακτος.

Σκόρδο

Εδώ και αιώνες οι μητέρες καταναλώνουν σκόρδο, προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Δε λέει κανένας να το παρακάνετε, αλλά εντάξτε το στο καθημερινό διαιτολόγιό σας, έστω και σε μικρές ποσότητες.

Μάραθο

Μπορείτε να το εντάξετε στη σαλάτα σας ή να το βάλετε σε μία πίτα. Το μάραθο είναι ένας από τους φυσικούς τρόπους αύξησης παραγωγής του μητρικού γάλακτος.