Η σημασία της ύπαρξης ορίων στα παιδιά





Μπορεί στο άκουσμα της λέξης «όρια» να μας έρχονται στο μυαλό απαγορεύσεις και περιορισμοί, στην πραγματικότητα όμως, αυτά τα περιβόητα όρια, για τα οποία τόσος λόγος γίνεται μεταξύ των γονέων, είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό και χρήσιμο για την ανατροφή των παιδιών.

Τα όρια δεν έχουν αρνητικό χαρακτήρα, δεν είναι δηλαδή απλά απαγορεύσεις, που σκοπό έχουν να τιμωρήσουν το παιδί ή να του στερήσουν την διασκέδαση. Είναι αναγκαίοι κανόνες που του εξασφαλίζουν την υγεία του, την ασφάλεια του, την ομαλή συναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη.

Τα όρια παρέχουν στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας και δημιουργούν κατά κάποιο τρόπο ένα περίγραμμα, μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί άνετα χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του ή να δημιουργεί με την συμπεριφορά του προβλήματα στους γύρω του. Γι΄ αυτό το λόγο και τα όρια δεν είναι σταθερά, αλλά αλλάζουν, ακριβώς όπως αλλάζει το παιδί μεγαλώνοντας.

Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι τα όρια δεν πρέπει να είναι κούφιες λέξεις, αλλά να έχουν συγκεκριμένο νόημα, που το παιδί να μπορεί να το καταλάβει και να το αποδεχτεί, δηλαδή να αιτιολογούνται επαρκώς. Μόνο όταν ένα παιδί κατανοήσει, μέσα από τον διάλογο, γιατί δεν επιτρέπεται να κάνει κάτι, δεν θα το κάνει, αλλά και αν τελικά επιλέξει να το κάνει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υποστεί και τις συνέπειες, που θα έχουν προαποφασιστεί.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να νιώθουν άσχημα, όταν θέτουν όρια στο παιδί τους, αρκεί φυσικά να μην είναι υπερβολικοί και καταπιεστικοί. Ούτε θα πρέπει να διστάζουν να πειθαρχήσουν το παιδί, όταν εκείνο παραφέρεται. Αντίθετα η σωστή χρήση των ορίων αποτελεί το καλύτερο μάθημα που θα μπορούσαν να δώσουν στο μικρό τους, δηλαδή να μάθει το ίδιο το παιδί να θέτει τα δικά του όρια στο μέλλον.