Γιατί οι γονείς δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά



Τα ψέματα των γονιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαπτικά για τα παιδιά και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα:

  • Όταν οι γονείς λένε συστηματικά ψέματα στο παιδί, του περνούν το μήνυμα ότι το ψέμα είναι αποδεκτό και άρα έχει δικαίωμα και εκείνο να λέει όσα ψέματα θέλει, όσο συχνά θέλει.
  • Τα εκφοβιστικά ψέματα που χρησιμοποιούν οι γονείς όταν θέλουν να πείσουν τα παιδιά τους να κάνουν κάτι, (π.χ. θα σε φάει ο λύκος ή θα έρθει ο μπαμπούλας να σε πάρει κλπ) δεν είναι καθόλου αθώα. Αντίθετα πρόκειται για ξεκάθαρες απειλές που αγχώνουν τα παιδιά και τους δημιουργούν φόβο και ταραχή.
  • Τα ψέματα κλονίζουν την εμπιστοσύνη των παιδιών. Τα παιδιά απογοητεύονται όταν οι γονείς τους λένε ψέματα, γίνονται καχύποπτα με αποτέλεσμα να χάνουν την εμπιστοσύνη που νιώθουν για αυτούς. Και η έλλειψη εμπιστοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα.
  • Το ψέμα δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα στα παιδιά. Τα συνεχή ψέματα δημιουργούν στα παιδιά την εντύπωση ότι γονείς τους δεν τα αγαπούν, δεν τα σέβονται, αλλά αντίθετα τα κοροϊδεύουν. Κάτι τέτοιο τους δημιουργεί θύμο και μπορεί να τα κάνει επιθετικά.

Φυσικά δεν είναι όλα τα ψέματα απαραίτητα κακά, π.χ. ο Άγιος Βασίλης, ωστόσο καλό θα είναι να μην καταφεύγετε εύκολα στο ψέμα και να «χτίσετε» με τα παιδιά σας μια σχέση βασισμένη στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη.